Tusentals kommunpolitiker hoppar av

Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Sedan valet 2014 och fram till slutet av januari i år har 2 185 politiker i landets kommunfullmäktige lämnat sina uppdrag, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Avhoppen motsvarar 17 procent av fullmäktigeledamöterna, enligt siffror från Valmyndigheten. Motsvarande andel för förra mandatperioden, alltså fram till januari 2013, var 15 procent.

– Vi vet att avhoppen ökar över tid så det är ett problem för demokratin och i synnerhet om det fortsätter på det här viset och leder till att stolar står tomma i fullmäktige, säger Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

”Nya utan erfarenhet”

En bidragande orsak till att avhoppen ökar kan enligt Jan Olsson vara att såväl väljare och politiker numera är mindre trogna ett parti än man var förr. Men avhoppen kan också vara ett tecken på att demokratin är med levande nu.

– Det är massor med lokala partier som växer fram och det visar en vitalitet och att människor vill engagera sig, men det innebär också att det kommer in nya människor i politiken som inte har erfarenhet och som inte räknat med hur tufft det skulle vara, säger Jan Olsson till SVT Nyheter Örebro.

Fler kvinnor än män har lämnat kommunfullmäktige, visar granskningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik