Twitter stämmer Trump-administrationen

Foto: TT/Montage
Twitter stämmer Trump-administrationen efter att en myndighet krävt att få veta vem som driver ett kritiskt Twitter-konto.
NYHETER

Vägrar lämna ut uppgifter om anonym twittrare

WASHINGTON. Twitter har lämnat in en stämning riktad mot Trump-administrationen.

Detta sedan tull- och gränspolismyndigheten krävt att få veta vem som ligger bakom ett anonymt Twitterkonto.

– Yttrandefriheten i den amerikanska grundlagen innebär rätten att sprida politiska åsikter anonymt eller under pseudonym, skriver det sociala nätverkets advokater i stämningsansökan.

Den amerikanska tull- och gränspolismyndigheten krävde att få reda på detaljer om en person bakom ett anonymt Twitter-konto, skriver Reuters.

Det har fått Twitter att stämma Trump-administrationen, med hänvisning till yttrandefriheten.

Twitter-användaren @ALT_uscis har upprepade gånger skrivit kritiska inlägg om Trumps presidentskap, och framför allt den amerikanska motsvarigheten till migrationsverket, och har samtidigt påstått sig vara myndighetsanställd.

Krävde telefonnummer och mejladress

Enligt stämningsansökan som Twitter lämnat in till en federal domstol i San Fransisco har tjänstemän vid tull- och gränspolismyndigheten hotat med att dra Twitter inför domstol om de inte avslöjar telefonnummer, mejladresser, IP-adresser och andra detaljer bakom det kritiska kontot.

Men Twitter vägrar.

”Yttrandefriheten i den amerikanska grundlagen har gett Twitter-användare och Twitter självt en rättighet som omfattar rätten att sprida politiska åsikter anonymt eller under pseudonym” skriver advokaterna i stämningsansökan.

Twittrade lagen om yttrandefrihet

Efter att stämningsansökan lämnats in passade användaren bakom det aktuella Twitter-kontot på att lägga ut ett inlägg med den amerikanska grundlagens första tillägg om just yttrandefriheten.

Sedan Donald Trump kom till makten har det dykt upp en rad olika anonyma konton i sociala medier där användarna lånat officiella logotyper från amerikanska myndigheter och kritiserat presidenten och hans administration i en rad olika frågor, skriver Reuters.

Flera av användarna uppger också att de är anställda av myndigheterna och därför kritiserar från insidan.

ARTIKELN HANDLAR OM