Elefantungen Namsai frisk från dödligt virus

Den 3-åriga elefantkalven Namsai, som drabbades av det dödliga herpesviruset EEHV, mår efter en svår behandling mycket bättre, uppger TV4.

För 3,5 år sedan föddes elefantkalven Namsai och är avkomma till Carl XVI Gustafs elefant Bua – som han fick i present av Thailands nu avlidne kung Bhumibol. För några veckor sedan kom provsvar som visade att Namsai hade drabbats av det dödliga viruset EEHV, eller elefantherpes som det också kallas.

De flesta elefanter är bärare av ett herpesvirus, utan att det bryter ut. Men om viruset bryter ut är vanliga symtom att elefanten slutar äta, får hög hjärtfrekvens och att dess tunga färgas lila.

Namsais tillstånd var kritiskt och oddsen var emot Kolmårdens personal, uppger Filip Johansson, djurdriftschef på Kolmården till TV4.

På bättringsvägen

Men nu har Kolmårdens veterinärer jobbat dygnet runt för att rädda elefantkalvens liv med medicin mot viruset och blod från de friska elefanterna och det har gjort att Namsai är på bättringsvägen.

– Han mår bättre och bättre för varje dag som går. Det har vi sett ett bra tag på honom och nu bekräftar också alla prover att det går åt rätt håll. Så vi är riktigt glada, säger han och fortsätter:

– Det allra viktigaste för oss här på Kolmården är att våra djur är friska. Alla våra djur kan bli sjuka, jag menar djur blir sjuka precis som vi. Att det här fallet krävde så mycket resurser är för att den här sjukdomen är så pass allvarlig. Men vi gör alltid det som vi anser vara bäst för våra djur när ett djur blir sjukt, säger Filip Johansson till TV4.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN