26 huliganer åtalas efter stort gängbråk

NYHETER

I maj 2015 bestämde två grupper träff med varandra i Sollentuna för att slåss.

I dag, nästan två år senare, åtalas 26 personer misstänkta för olika våldsbrott.

– Det här är två rivaliserande supportergäng som jag menar har gjort upp om att slåss vid en given tidpunkt, säger åklagare Nils Råby.

Det var den 14 maj 2015 som två gäng träffades i Edsberg i Sollentuna, norr om Stockholm, och slogs med varandra i omkring 15 minuter. Det stora slagsmålet filmades och med hjälp av det materialet har nu kammaråklagare Nils Råby väckt åtal mot 26 personer.

Åklagaren: ”Gjort upp om att slåss”

Åklagare Nils Råby lämnade i dag in sin stämningsansökan till Attunda tingsrätt.

De 26 personerna misstänks för misshandel, försök till grov misshandel samt anstiftan eller medhjälp till misshandel.

– Det här är två rivaliserande supportergäng som jag menar har gjort upp om att slåss vid en given tidpunkt. Det är ovanligt att sådana här händelser leder till åtal. Ett viktigt skäl till att jag kan väcka åtal är att flera av de misstänkta har filmat händelsen med mobiltelefoner, säger kammaråklagare Nils Råby i ett pressmeddelande.

En övervägande majoritet av de åtalade personerna nekar till brott. Några av dem varken erkänner eller förnekar att de varit på platsen och deltagit i slagsmålet. En av de åtalade säger att han varit och tränat och en annan uppger att han inte minns vad han gjorde den aktuella dagen.

Filmer viktigt bevis

Beslagtagna filmer är ett viktigt bevis i målet, enligt åklagare Nils Råby.

– Tack vare att kvaliteten höjts i moderna mobiltelefoner kan nu ärendet gå till åtal eftersom filmerna utgör viktiga delar av bevisningen, säger han.

När polisens utredare frågar om de åtalade är med på filmerna säger en övervägande majoritet i förhör att de inte är det.

De uppger också i förhör att de inte känner någon annan som är med på det filmade materialet.

Flera av de misstänkta var vid tillfället under 18 år, de flesta är födda på 90-talet, varför händelsen utreds som ett ungdomsmål.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm

Sollentuna