Känslig information spreds hos Försäkringskassan

NYHETER

Försäkringskassan har stängt ned e-tjänsten ”Mina sidor” på obestämd tid.

Orsaken är att användare har kunnat se känsliga uppgifter om andra personer.

– Det kan handla om personnummer, information om lön och andra integritetskänsliga uppgifter, säger Makan Afshinnejad, pressekreterare på Försäkringskassan.

Försäkringskassan har stängt ned sin e-tjänst ”Mina sidor” efter rapporter om att känslig information om privatpersoner spridits, vilket Expressen först rapporterade.

Tidningen har pratat med en man som skulle logga in på e-tjänsten för att komma åt uppgifter om vård av sjukt barn.

”Väldigt obehagligt”

Mannen möttes av uppgifter om adress och inkomst som var kopplade till en helt okänd person, skriver Expressen.

– Det känns väldigt obehagligt, säger mannen till tidningen.

Makan Afshinnejad, pressekreterare på Försäkringskassan, uppger att man stängde ner alla inloggningsbara funktioner vid 12-tiden på måndagen.

– Vi har fått impulser från olika individer som har loggat in på Mina sidor och sett andras personliga uppgifter. Det kan handla om personnummer, information om lön och andra integritetskänsliga uppgifter, säger han.

Försäkringskassan: Arbetar febrilt

Man vet ännu inte vad som orsakat händelsen. Man kunde inte säga hur många användares uppgifter som spridits men uppger att det rör sig om ”en hel del”.

– Vi arbetar febrilt med att felsöka och åtgärda det som har uppstått. Vi kommer inte att öppna förrän vi vet att det funkar. Det är viktigt att poängtera att vår verksamhet har inte lagts ned utan man kan fortfarande uträtta sina ärenden genom att ringa in till vårt kundcenter, säger Afshinnejad.

ARTIKELN HANDLAR OM