Ingemar Hansson får sparken från Skatteverket

NYHETER

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson tvingas lämna sin post.

Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) under en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

– Ett nytt team har bättre förutsättningar att stärka Skatteverkets anseende, säger hon.

Efter tuff kritik i flera omgångar tvingas Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson bort från sin post.

– Jag har kommit fram till att han inte längre ska leda Skatteverkets verksamhet. Vi behöver ett nytt team som leder Skatteverket och som kan stärka Skatteverkets anseende, säger Magdalena Andersson som också ska rekrytera en ny överdirektör.

Fick beskedet i dag

Efter avslöjande i SVT:s ”Uppdrag granskning” i går om generaldirektör Ingemar Hanssons agerande kring sin särbos längenhetsrenovering uppger finansministern att rockaden presenteras i dag i stället för om några veckor.

– Han fick beskedet i dag, säger hon.

– Anledningen till att jag berättar det här nu i stället för om några veckor beror på Uppdrag Gransknings sändning i går. Jag vet att jag i dag skulle få många frågor om Ingemar Hansson ska få sitta kvar och då ville jag berätta det för honom redan i dag.

Bakgrunden är att Ingemar Hansson agerade ombud åt sin särbo i en tvist om en skuld på 30 000 kronor till ett arkitektkontor.

Kvinnan ville inte betala fakturan i sin helhet eftersom hon bestämt sig för att inte genomföra den planerade renoveringen det handlade om.

Enligt SVT, som kom med avslöjandet i går, är Hanssons handlande oförenligt med hans roll som generaldirektör.

”Har bidragit stort”

Hansson har varit i blåsväder förr. Det var när SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade att han och Skatteverkets dåvarande överdirektör Helena Dyrssen försökte varna en tidigare arbetskamrat, före detta kabinettssekreteraren Frank Belfrage, för att han granskades av journalister för misstänkt skatteflykt.

Ingemar Hansson ska enligt finansministern nu få en ny roll på finansdepartementet.

– Skatteverket är en av statsförvaltningens centrala myndigheter och genom den finansierar vi välfärden. Att ta ut skatt är ett ganska stort ingrepp och därför viktigt att det finns ett grundmurat förtroende för Skatteverket. Ingmar Hansson har många år i statens tjänst bakom sig. Han har bidragit stort till svensk statsförvaltning, säger Magdalena Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM