Polisen i stabsläge inför turkiskt politikerbesök

NYHETER

Polisen har gått upp i stabsläge inför att en högt uppsatt turkisk AKP-politiker ska hålla kampanjmöten i Stockholm under söndagen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet befarar man oroligheter.

– Med anledning av hur situationen ser ut i världen vill vi inte gå ut med information om besöket, säger Anna Westberg på polisens regionledningscentral i Stockholm.

1 av 5 | Foto: YVES HERMAN / TT
Turkiskt valmöte i Rotterdam, Nederländerna.

En före detta minister från det ledande AKP-partiet i Turkiet besöker i morgon Stockholm för att kampanjtala inför folkomröstningen i landet i april om att kraftigt utöka den turkiske presidentens makt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen i Stockholm gått upp i stabsläge och kallat in extra resurser för att effektivt kunna bemöta eventuella oroligheter under söndagen.

Har gått upp i stab

Politikern, som enligt Sveriges radio är den tidigare ministern Mehmet Mehdi Eker, ska enligt Aftonbladets uppgifter framför allt kampanjatala på olika platser i södra Stockholm.

– Man har gått upp i stab för att hantera händelsen. Målet är givetvis att mötena ska kunna genomföras utan oroligheter och att mötesfriheten ska kunna garanteras, säger en poliskälla.

På polisens regionledningscentral är man sparsam med att uttala sig om besöket.

– Vi kommer inte att gå ut med någon information om exakt vad det är för agenda och var den här personen kommer att röra sig, säger Anna Westberg.

– Med anledning av hur situationen ser ut i världen vill vi inte gå ut med information om besöket, säger hon.

Inget officiellt besök

UD uppger att man inte har något med saken att göra.

– Det är inget officiellt besök och vi har ingen inblandning i det, säger Kent Öberg på UD:s pressavdelning.

Under lördagen besökte Mehmet Mehdi Eker Köpenhamn men i flera europeiska städer har liknande möten stoppats. Senast i dag väckte det stor uppmärksamhet när Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu nekades landningstillstånd i Nederländerna inför att politikern skulle hålla kampanjmöten i Rotterdam.

Inga formella hinder

Enligt Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt, finns det inga formella hinder för utländska politiker att kampanja utanför hemlandet.

– Ja huvudregeln är att yttrandefriheten gäller, även för politiker från andra länder. Men enligt artikel tio i Europakonventionen finns ändå en möjlighet att stoppa politiska kampanjer från andra länder om man anser att det är nödvändigt i ett demokratiskt samhälle, förklarar Ove Bring till SR.

FAKTA

Förslaget till ny turkisk grundlag

 • Ersätter dagens parlamentariska styre med ett presidentstyre.

 • Ger presidenten makt att utnämna ministrar och myndighetschefer.

 • Ger presidenten befogenhet att utse en majoritet av landets viktigaste domare.

 • Ger presidenten makt att styra genom dekret på de områden där befintlig lagstiftning

 • inte existerar.

 • Avskaffar premiärministerposten och ger presidenten möjlighet att utse en eller flera vicepresidenter.

 • Ger presidenten utökade möjligheter att införa undantagstillstånd.

 • Utökar antalet parlamentsledamöter från 550 till 600.

 • Slår fast att parlamentsval ska ske vart femte år (i stället för vart fjärde). Valen ska ske samtidigt som presidentvalet.

 • Minskar parlamentets möjligheter att granska och ställa regeringen och presidenten till svars, bland annat genom att kravet på att regeringen ska godkännas av parlamentet avskaffas.

 • Ger presidenten möjlighet att sitta vid makten i 15 år vilket gör att Erdogan, som tillträdde 2014, kan bli kvar ända till 2029.

(TT)