Man blir glad och snäll av mazarin och svenskt kaffe

Foto: Robin Lorentz-Allard
Nicklas Thudén serverar svenskt kaffe i Trump-land i Florida.
NYHETER

WEST PALM BEACH, FLORIDA. Svenskarna som bakar kanelbullar i skuggan av Floridas eget Vita huset vill inte göra några politiska ställningstaganden.

Men rent affärsmässigt har de inget emot de demonstrationer som grannen presidenten då och då förorsakar i det solstekta lugnet.

– Vi borde skriva ett brev till Trump och tacka. Alla kommer ju hit och fikar när de är klara med protesterna, ler Nicke och Tudde Thudén på blågula West Palm Beach-caféet Johan's Joe.

När Nicke och Tudde Thudén häromåret lämnade caféet Rosenhill i Grödinge utanför Stockholm för att istället öppna ett svenskt fik i stillsamma Florida-idyllen West Palm Beach hade de aldrig, ens i sina mest verklighetsfrämmande fantasier, kunna föreställa sig att de skulle bli grannar med USA:s president.

Men det blev de.

Donald Trump äger ju sedan många år tillbaka kulturminnesmärkta egendomen och klubben Mar-a-Lago i gränslöst luxuösa Palm Beach, tvärs över ett smalt sund från det mer alldagliga West Palm Beach, och där trivs han bra. Ja, han har ju till och med utsett Mar-a-Lago till ”ett Vita huset för vintern” och redan hunnit tillbringa åtminstone fyra veckoslut på ägorna sedan han svors in i Washington-kylan i slutet av januari.

Det märks direkt när han är här

– Det märks direkt när han är här. De dirigerar om flygtrafiken så fort han är på väg och plötsligt går alla inflygningar precis över vårt tak. Då vet vi. Sedan tajtar de till säkerheten något enormt där ute, berättar Tudde, när jag under en liten roadtrip i Florida svänger förbi för en nybakad mazarin och ett par koppar svenskt kaffe – så gott efter ännu ett år med amerikanskt blask att ögonen nästan tåras.

Att en sällsynt omstridd och kontroversiell överbefälhavare med jämna mellanrum rör sig i trakten märks också på det faktum att demonstrationer – en mer eller mindre otänkbar företeelse före 8 november förra året – då och då utbryter. Lugna och civiliserade demonstrationer visserligen. Ingen slår sönder skyltfönster eller tänder eld på bilar i stillheten under de majestätiskt vaggande palmkronorna i West Palm Beach. Men ändå. Demonstrationer.

Och inte Tudde och Nicke emot.

Vi borde skriva ett brev till Trump och tacka

– Nej, vi borde skriva ett brev till Trump och tacka. Alla kommer ju hit och fikar när de är klara med protesterna. För ett tag sedan var det en demonstration mot hans kvinnosyn och då hade vi helt fullsatt efteråt, ler Nicke och sveper med armen över de rykande kaffekopparna.

Några ställningstaganden för egen del vill de blågula egenföretagarna dock inte göra.

– Sedan Trump gjorde sina utspel om Sverige har vi förstås fått många förfrågningar om hur vi ser på dem. Alla lokaltidningar ringde och ville intervjua oss. Men vi har avböjt, det finns ingen anledning för oss som driver ett kafé att framföra politiska åsikter.

Det är nog klokt. Många i kundkretsen kommer från just Palm Beach – en helt annan värld en minuts bilväg bort. Av alla USA:s rikemansreservat är det förmodligen det allra mest välbärgade och aristokratiska. 

Beverly Hills i Kalifornien är till exempel rena rama Skinnskatteberg i jämförelse. Och till skillnad från Beverly Hills – det liberala miljardärsparadiset – är Palm Beach djupt konservativt. Inte för inte har stridslystne radioprataren Rush Limbaugh bosatt sig här; det vet jag bestämt för jag hade honom vid bordet intill på fantastiska stekhuset Flagler för ett år sedan – han verkade mycket nöjd med tillvaron.

Den sortens publik skulle förmodligen inte uppskatta om killarna de dricker stans bästa kaffe hos började bedriva polemik. Inte de progressiva kunder som bor på fastlandet heller.

Det är här som i Nashville, som jag skrev om för några veckor sedan.

Att prata politik offentligt är lite ofint och oartigt.

Och själv har den 45:e presidenten fortfarande inte visat sig på Johan's Joe.

– Nej, vi har inte sett till honom. Men kommer han hit ska han få en riktigt god kopp, lovar Nicke och Tudde.

Det borde han.

Man blir glad och snäll av mazarin och svenskt kaffe.

VECKANS BITTRASTE KONTROVERSER I TRUMP-LAND

  • Trump lika oväntade som explosiva anklagelser, framförda på Twitter i arla morgonstunden, om att Obama i egen hög person avlyssnat Trump Tower under valrörelsen. De skakade om både vänner och fiender och tycks utmynna i en kongressledd utredning om vem som verkligen gjort sig skyldig till vad, i maskopi med vilka aktörer, det gångna året.

  • Den nya hälsoreformen. Republikaner som i åtta år lovat och svurit på att de ska upphäva ”Obamacare” kan plötsligt inte komma överens om hur det ska gå till och vad den ska ersättas med. Trumps missnöje med vissa partikamrater är betydande.

  • Arnold Schwarzenegger. Att han hoppar av som programledare för ”The Apprentice” kanske inte ter sig som en särskilt tung frågat, inte i skenet av annat som händer, men presidenten sprängde in även den i sin twitterstorm förra helgen. ”Patetisk”, löd ett omdöme.

ARTIKELN HANDLAR OM