Åldersbedömingar stoppas tillfälligt

Foto: Susanne Lindholm/TT
NYHETER

Alla asylbeslut för dem som kan behöva åldersbedömas stoppas från och med nu fram till mars, meddelar Migrationsverket. Då tar Rättsmedicinalverket över all medicinsk åldersbedömning av asylsökande.

Migrationsverket väntar med samtliga beslut i de ärenden där asylsökande kan behöva åldersbedömas på medicinsk väg.

Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets vikarierande generaldirektör, säger att alla ärenden där medicinsk åldersbedömning behövs kommer att skjutas fram till dess att Rättsmedicinalverkets nya metoder finns på plats. I fall där den asylsökande inte uppgivit sin ålder trovärdigt ska den sökande få frågan om denne vill genomgå en medicinsk åldersbedömning.

Enligt Mikael Ribbenvik gäller stoppet under en kort tidsperiod.

– Det är så nära att det (Rättsmedicinalverkets nya ordning) sätts i sjön så då väntar vi i de ärenden där det behövs, och inte annars, säger Ribbenvik till TT.

– Om det finns ett nytt bevismedel som inom rimlig tid kan användas, så ska man avvakta det, tillägger han.

Det är oklart hur många ensamkommande asylsökande barn och ungdomar som berörs, det kan vara alltifrån 3 000 upp till 14 000, enligt verket.

Beslutet innebär inte ett totalt stopp för asylbeslut för ensamkommande.

Är det så att det inte behövs en medicinsk åldersbedömning, kanske för att du kan göra din ålder sannolik genom id-handlingar eller på annat sätt, då väntar vi inte. Då fattar vi beslut i ärendet, säger Mikael Ribbenvik.

I beslutet, som lades ut på Migrationsverkets hemsida på lördagskvällen, framgår att Rättsmedicinalverket kommer att starta verksamheten det första kvartalet 2017.

– Vi kommer att börja åldersbedömningar i mars. Fram tills nu har det inte funnits något samarbete på det här sättet. Nu beställer Migrationsverket åldersbedömningar av oss, säger Helena Norman, kommunikationschef på Rättsmedicinalverket till TT.

Den asylsökande eller dennes gode man har tidigare fått ordna en medicinsk åldersbedömning på egen hand, antingen via kommunal eller privat vård.

– Nu får man helt enkelt ett erbjudande att komma till oss, säger Norman.

Hon berättar att Rättsmedicinalverket baserar storleken på sin verksamhet efter de prognoser som Migrationsverket har över hur många som kommer till Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM