Löfven om Trumps Sverigeutspel: "Jag är förvånad"

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

På en pressträff fick statsminister Stefan Löfven frågor om hur han ser på USA:s president Donald Trumps utspel mot Sverige.

– Det är upp till presidenten att avgöra vad han vill säga, säger Stefan Löfven.

Statsministern sa ingenting om ifall regeringen kommer reagera på president Trumps fortsatta utspel.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT
Kanadas generalguvernör David Johnston och statsminister Stefan Löfven håller presskonferens under måndagen.

– Jag blev, som många andra, förvånad av Trumps kommentarer i helgen, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfvens pressträff var tänkt att handla om Kanadas generalguvernör David Johnstons statsbesök – men frågorna kom förstås att handla om USA:s president Donald Trump.

– Vi måste alla ta ansvar för att använda fakta korrekt och att verifiera den information som vi sprider, säger Stefan Löfven.

”Upp till presidenten”

Löfven fick frågor om hur han ser på Trumps senaste Twitter-inlägg, om att den ”storskaliga invandringen” till Sverige inte fungerar och att media försöker skönmåla invandringen.

– Sverige, som många andra länder, står inför många möjligheter såväl som utmaningar. Jag tror att det gäller alla länder i världen, säger Stefan Löfven.

Statsministern sa också att Sveriges ekonomi står stark i internationella jämförelser. Men ingenting om i fall regeringen kommer reagera på Trumps fortsatta Sverige-utspel.

– Det är upp till presidenten att avgöra vad han vill säga, säger Stefan Löfven.

Förklaringen från Trump

Sent igår kväll kom förklaringen från Donald Trump, vad han syftat på när han talat om en händelse som skulle ha ägt rum i Sverige i fredags kväll.

”Mitt uttalande om vad som hände i Sverige syftade till ett tv-inslag som jag såg på Fox News om invandring i Sverige”, skriver han på Twitter.

Med tweeten bekräftar Trump vad många redan gissat – att hans oro för nationen Sverige bygger på ett nyhetsinslag från den konservativa tv-kanalen.

”Galet att Trump hänvisar till inslaget”

I det nu mycket uppmärksammade inslaget intervjuades två svenska poliser, Jacob Ekström och Anders Göranzon. Den senare berättar för Aftonbladet att de blivit kontaktade av filmaren Ami Horowitz för att svara på frågor om gängkriminalitet i utsatta områden.

– Han har ju bara ställt en annan typ av fråga och sen klippt ihop det så att det låter som att vi svarar på frågor som han aldrig ställde till oss, säger Anders Göranzon.

Och fortsätter:

– Ja, jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Det här är ju totalt oseriös journalistik. Vi lever ju i en demokrati och då kan man inte gå omkring och misstänka folk hela tiden. Men det här är under all kritik, helt galet. Och det är ännu galnare att USA:s president hänvisar till inslaget.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM