Uppfödarens lycka – en ”emoji-orm” med tre leende ansikten

Foto: Skärmdump: Youtube
Justins ”emoji-orm” anses vara ett genetisk mästerverk.
NYHETER

Ormar är inte direkt kända för sina leenden, men den här albino-pytonormen har tre.

En uppfödare har efter åtta år lyckats avla fram vad som nu kallas ”emoji-ormen”, skriver amerikanska Inverse.

Justin Kobylka från Georgia i USA har fött upp ormar i åtta år, sedan han gömde en inkubator under sängen på sitt rum i college. Hans senaste nytillskott gav honom dock en överraskning. Från den nykläckta kungspytonormens fjäll stirrade tre glatt leende ansikten tillbaka på honom. Nu har ”Emoji-ormen” fått viral spridning över hela världen.

– Jag visste i teorin att man kunde få fram smiley-ansikten – ett ansikte är inte helt ovanligt, säger Justin till Inverse.

Två recessiva mutationer

Men en orm med hela tre leende ansikten på fjällen har dock aldrig existerat tidigare. Justin insåg att han stod inför ett sällsynt genetiskt mästerverk. Ormen är ett resultat av enorm tur och åratal av noggrann avel.

En kombination av två recessiva mutationer ligger bakom ormens speciella utseende. Albinism gör ormens fjäll vita, och piebaldism ger den sitt färgstarka och kontrastrika mönster. Chansen att en orm kläcks med båda dessa mutationer är högst en på fyra, även om dess föräldrar har dem. Att mönstren dessutom bildar ansikten är ren tur.

”Helig graal”

Tidigare, innan det fanns rätt typ av ormar att avla på, var den mönstrade albino-kungspytonormen otroligt sällsynt – oavsett hur mönstret såg ut. Då var det inte ens tal om några ansikten. De kunde utan problem säljas för över 30 000 dollar – motsvarande över 270 000 kronor.

– För två år sedan var det som en helig graal att lyckas avla fram en mönstrad albino-kungspytonorm, säger Justin.

Sedan dess har avelsprocessen blivit lättare. Priset för en mönstrad albino har sjunkit till ”bara” 4 500 dollar, eller 40 700 kronor. Ormar vars mönster bildar ansikten är dock fortfarande väldigt sällsynta. Justin är osäker på om han någonsin kommer att få se något liknande igen.

– Jag kommer antagligen att kunna avla fram fler ormar med enskilda ansikten i framtiden, men jag vet inte om jag någonsin kan få till tre ansikten igen oavsett hur länge jag försöker. Det här var verkligen tur, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ormar

Husdjur

USA

Georgia