Eliassons massmejl efter Springares inlägg

”Får inte betalt för att debattera”

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

Rikspolischef Dan Eliasson har skickat ut en påminnelse om polisens regler till alla anställda – efter det omdiskuterade Facebook-inlägget från Örebropolisen Peter Springare. Det rapporterar SVT Örebro.

Poliser får inte använda systemet i privata syften.

– Han är betald för att bedriva polisverksamhet, inte för att debattera, säger Bergslagspolisens kommunikationschef Mats Nylén.

1 av 2 | Foto: Petter Koubek / TT
Peter Springare.

Polisens interna system får bara användas i syfte att utföra en specifik arbetsuppgift. Det meddelade rikspolischef Dan Eliasson alla Sveriges poliser i veckan, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

– Det handlar egentligen inte om något nytt, utan om ett förtydligande att datorerna endast får användas när det är nödvändigt för att kunna utföra sitt arbete, säger Mats Nylén, kommunikationschef i region Bergslagen, till SVT.

Anledningen ska vara det Facebook-inlägg som Örebropolisen Peter Springare skrev, där han samlade ihop statistik från systemet för att föra fram sin egen åsikt.

– Han är betald för att bedriva polisverksamhet, inte för att debattera. Vad han gör som privatperson är helt upp till honom. Men man får inte använda polisens system för att kunna göra privata debattinlägg.

”Tydlig skiljelinje”

Nylén poängterar att de nya reglerna inte handlar om polisers yttrandefrihet, utan om att dra en tydlig skiljelinje mellan yrkesutövningen och ens personliga åsikter.

Springare har sedan tidigare anmälts till Särskilda åklagarkammaren för olagliga slagningar i polisens dataregister. Han anmäldes också för hets mot folkgrupp – en anmälan som lades ned.

”Det är så det fungerar inom polismyndigheten”, skrev han då i ett sms till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM