Justitieministern mötte rysk ambassadör

NYHETER

Justitieministern Jeff Sessions har det yttersta ansvaret för FBI-utredningen om Trumpadministrationens Rysslandskontakter.

Nu avslöjar Washington Post att Sessions själv träffat den ryska ambassadören – något han undvek att säga i förhör.

– Efter att ha ljugit under ed till kongressen om sin kommunikation med ryssarna måste justitieministern avgå, säger Nancy Pelosi, Demokraternas gruppledare i representanthuset.

1 av 2 | Foto: ZACH GIBSON / AFP
Jeff Sessions

Bara två veckor efter att den nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn tvingats avgå för att han varit oärlig om sina kontakter med ryske ambassadören Sergej Kislyak avslöjar nu Washington Post att även justitieministern Jeff Sessions haft två möten med Kislyak.

Det första mötet skedde i juli i anslutning till Republikanernas konvent i Cleveland, Ohio. Det andra mötet var en privat konversation mellan Sessions och Kislyak i september på kontoret där Sessions tjänstgjorde som senator för Alabama. Vid samma tidpunkt har amerikanska myndigheter slagit fast att ryska hackerattacker pågick mot USA.

Svarade nej i senatsförhör

Sessions var som senator medlem i senatens försvarsutskott, och under Trumps valkampanj var han en av presidentkandidatens rådgivare inom utrikespolitik.

Trots mötena med Kislyak svarade Jeff Sessions att han inte haft eller kände till att någon annan i kampanjen haft några ryska kontakter när han, under ed, förhördes i senaten inför sin tillsättning som justitieminister.

– Jag känner inte till några sådana aktiviteter. Jag hade en ersättarroll i kampanjen och hade inte någon kommunikation med ryssarna, sa han den 10 januari vid senatsförhöret.

Även på en skriftlig fråga om han haft kontakter med Ryssland svarade Sessions kort och gott ”nej”.

– Det finns absolut inget missledande med hans svar, säger Sarah Isgur Flores, som är Sessions talesperson, till Washington Post.

Sessions träffade Kislyak som senator och inte som en del av Trumpkampanjen, menar hans talesperson. Som senator träffade han också flera andra ambassadörer, enligt Flores.

”De är falska”

Tidningen har kontaktat 20 av 26 senatorer i försvarsutskottet och frågat om även de träffade ambassadör Kislyak. De har alla svarat nej på frågan.

Jeff Sessions uppger i ett pressmeddelande att han ”aldrig träffat några ryska tjänstemän för att diskutera kampanjfrågor. Jag har ingen aning om vad de här anklagelserna gäller. De är falska”, skriver han.

Som justitieminister är Jeff Sessions ytterst ansvarig för FBI-utredningar, inklusive den som just nu pågår om Trumpadministrationens rysskontakter.

Demokratsenatorn Al Franken från Minnesota, som ställde frågan till Jeff Sessions i senatsförhöret i januari om kontakter med Ryssland säger nu till Washington Post att Sessions, om tidningens uppgifter stämmer, måste låta någon annan leda justitiedepartementet och FBI:s utredning om Trumpadministrationens Rysslandskopplingar.

Kräver hans avgång

Även republikanske senatorn Lindsey Graham från South Carolina sa i går till CNN att han anser att Jeff Sessions borde lämna utredningen om det visar sig att han haft olämpliga kontakter med den ryske ambassadören.

– Om det finns något där och det fortsätter upp i utredningskedjan, så är det uppenbart för mig att Jeff Sessions, som är en kär vän, inte kan ta beslut om Trump. Finns det något där som FBI tycker är kriminellt behövs det definitivt en särskild åklagare, sa Graham som fick medhåll av Arizonasenatorn John McCain.

Gruppledaren för Demokraterna i representantshuset, Nancy Pelosi, går ännu längre och kräver att Jeff Sessions avgår som justitieminister.