Firade skärpt asylpolitik med tårta

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Danska integrationsministern Inger Støjberg firade skärpningen av migrationspolitiken med tårta.

Något som fick många att reagera ilsket.

”Något är galet när det är bra reklam att göra livet svårare för flyktingar och invandrare”, skriver en man på Støjbergs bild på Facebook.

“I dag klubbades den 50:e skärpningen av migrationspolitiken igenom. Det måste firas”, skrev den danska integrationsministern Inger Støjberg från liberalkonservativa Venstre på sin Facebooksida i tisdags.

“I dag klubbades den 50:e skärpningen av migrationspolitiken igenom. Det måste firas”, skrev den danska integrationsministern Inger Støjberg från liberalkonservativa Venstre på sin Facebooksida i tisdags. I famnen höll hon en frukttårta dekorerad med danska flaggan och siffrorna 50.

Hon länkade också till tidigare skärpningar hon fått igenom, som lagen om att flyktingar kan komma att få smycken och värdesaker konfiskerade som Folketinget röstade igenom om förra året och bestämmelsen att asylsökande kan komma att fängslas under tiden deras identitet utreds.

Ansågs osmakligt

Tiotusentals människor reagerade på Støjbergs inlägg. En del av dem var positiva, men flera var kritiska och menade att inlägget var osmakligt.

– Många i Danmark håller säkert med om de skärpningar hon gjort i migrationspolitiken. Men det finns en känsla av att det var lite för mycket att fira det med tårta. Det visar hur pass pendeln har svängt mot migration, säger Jakob Nielsen, chef på tidningen Politiken till New York Times.

”Självfallet firas”

En man skrev på Støjbergs bild: ”Något är galet när det är bra reklam att göra livet svårare för flyktingar och invandrare. Helt i sig själv. Utan förklaring eller argumentation”.

En annan man ansåg att integrationsministern hade all rätt att fira: ”Oavsett alla andras åsikter ska det här självfallet firas”, skrev han på Støjbergs Facebooksida.

Det är inte första gången Inger Støjberg orsakar kontrovers. I januari förra året spred hon en nyhet som visade sig vara falsk, om att en förskola i Aalborg skulle ha förbjudit fläskkött.

Firat fler segrar med tårta

Den gången beklagade integrationsministern att hon spridit uppgiften.

Efter tårtbilden i tisdags anser hon däremot inte att hon gjort något fel.

– Jag har flera gånger firat politiska segrar för Venstre med tårta. Jag kan bland annat minnas att vi också firade med tårta när vi sänkte den röda regeringens förslag om trängselavgift. Då hade Lars Løkke (Rasmussen, statsminister reds anm) med sig tårta till gruppmötet, så jag tycker inte att det är så konstigt att fira med tårta, säger Inger Støjberg till danska tidningen Ekstrabladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM