5-årige sonen fick magsjuka – fick föras till sjukhus i helikopter

avMalin Wigen

Foto: Privat
Marias son fick magsjuka – och fick åka till sjukhuset.

Marias son har diabetes typ 1 vilket gjorde att han fick åka till sjukhuset när han drabbades av magsjuka. Nu uppmanar hon andra sjuka att stanna hemma en extra dag – så att de inte riskerar att smitta andra.

– Ingen människa vill ha magsjuka, men för vissa blir det mer besvärligt om man drabbas, säger hon.

I slutet av december befann sin Maria Ericsson i Tänndalen med familjen. På torsdagseftermiddagen den 29 december fick hela familjen magsjuka men det var hennes femårige son som drabbades värst.

– Han kräktes tio gånger på två timmar.

Sonen har nämligen diabetes typ 1 vilket gör hans tillstånd värre.

– När man inte får i sig näring sjunker blodsockret ganska snabbt och det går inte att ge tillräckligt med insulin heller, säger hon och fortsätter:

– Man blir ju ganska stressad i en sådan här situation, när man vet att det inte går att hantera på egen hand.

Då de hade tre timmars bilfärd till närmsta sjukhus ringde Maria 112. De hade tur att en ambulanshelikopter befann sig i närheten.

– Vi hade tur att det kom hjälp snabbt. De gav honom sockerdropp för att få upp blodsockret och få i honom vätska.

Marias son fördes till Östersund sjukhus där han fick ligga med sockerdropp över natten.

– Jag var väldigt nöjd med vårdinsatsen, det ska de ha kredd för.

”Ingen vill ha magsjuka”

Enligt Maria är magsjuka ett stort orosmoment för föräldrar till barn med typ 1 diabetets – med tanke på vilka konsekvenser det kan ge. Med detta i åtanke skrev hon om händelsen i ett Facebookinlägg, vilket även Expressen uppmärksammat, där hon även har en uppmaning till allmänheten.

Så snälla stanna hemma/ håll barnen hemma hellre en dag för mycket än en dag för lite. Och tänk på att sista symptom inte är detsamma som sista kräkningen utan att även tex. dålig aptit är ett symptom”, skriver hon bland annat i inlägget.

– Ingen människa vill ha magsjuka, men för vissa blir det mer besvärligt om man drabbas – till exempel för gamla människor, säger hon.

”Blir väldigt sjuka snabbt”

Enligt diabetesforskaren och läkaren Kerstin Brismar så drabbar magsjukan personer som lider av diabetes typ 1 extra hårt för att de riskerar näringsbrist men också insulinbrist.

– När man är sjuk så behöver man ibland mer insulin än vanligt, för det är som en stress för kroppen. Blir de väldigt sjuka väldigt snabbt, så blir de mer sjuka för att de inte får tillräckligt med insulin. Det brukar vara det som är det största problemet, säger hon till Expressen.

Tillståndet kan förvärras om man inte söker hjälp hos sjukhus. Det kan till och med bli väldigt farligt om man inte får hjälp i tid – man kan bli medvetslös och hjärtat kan påverkas, menar hon.

– Som tur är så är det otroligt sällan det händer i Sverige, säger Kerstin Brismar till Expressen.

Andra riskgrupper är bland annat spädbarn, personer som har kroniska sjukdomar och gamla. Alla människor kan bli jättesjuka om man inte slutar kräkas, säger läkaren Pia Malmquist som jobbar på barnakuten på Karolinska universitetssjukhuset skriver Expressen.

– Alla vi människor är beroende av att få i sig både vätska och näring. Men man klarar ju det bättre om man är för övrigt fysiskt välmående, säger hon-