Senatskommitté godkänner Rex Tillerson

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. USA:s nya utrikesminister heter med största sannolikhet Rex Tillerson.

På måndagskvällen, lokal tid, röstade en senatskommitté ja till den förre oljebolags-vd:n.

Foto: AFP

Det var osäkert in i det sista, och marginalen blev den minsta möjliga.

Rex Tillerson, Donald Trumps utrikesministerkandidat, hade marginalerna på sin sida när han på måndagskvällen godkändes av senatens utrikespolitiska kommitté.

Siffrorna blev elva-tio till Tillersons favör. Det är en direkt återspegling av antalet ledamöter från Republikanerna respektive Demokraterna i kommittén.

Väntas bli bekräftad

Den tidigare vd:n för oljebolaget Exxon Mobil väntas nu inte ha några problem att röstas igenom av hela senaten. När det kommer att ske är i nuläget oklart. Det är först efter den omröstningen som Rex Tillerson är helt klar som utrikesminister.

Kopplingar till Ryssland

Från sin tid i Exxon Mobil har Rex Tillerson nära kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin. Han har genomdrivit flera stora affärer i Ryssland. Detta gjorde att flera senatorer var tveksamt inställda till honom. En av dem var republikanen Marco Rubio. Till slut bestämde han sig dock för att rösta för Tillerson.

– Jag har kommit fram till att det inte vore bra för vårt land att fördröja detta i onödan eller skapa obefogade politiska kontroverser om den här nomineringen, sa Rubio under kommitténs möte.

De demokratiska ledamöterna är tveksamma till om Tillersons engagemang för mänskliga rättigheter är tillräckligt starkt.

– Jag såg inte det engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati som jag vill se hos en utrikesminister, sa demokraten Ben Cardin, enligt thehill.com.

Publicerad: