Trump försöker sluta fred – genom att träffa Martin Luther Kings son

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: DOMINICK REUTER / AFP
Donald Trump träffade Trump Martin Luther Kings son.

WASHINGTON. Den blivande presidenten brukar försöka ena nationen.

Men Donald Trump har i stället ägnat sig åt upprepade attacker – mot en ikonisk människorättskämpe.

I dag träffade Trump Martin Luther Kings son, för att försöka reparera relationen.

Under tiden närmast före installationen brukar den tillträdande presidentens popularitet skjuta i höjden. Detta eftersom valsegraren vanligen ägnar stor kraft åt att framstå som hela USA:s president.

Men Donald Trump är inte någon ordinär president. Han fortsätter att hugga tillbaka mot alla som kritiserar honom. Allra mest uppmärksamhet har bråket med kongressledamoten John Lewis fått.

”Måste gå framåt”

Under måndagen firas Martin Luther King-dagen i USA, till minne av medborgarrättsledarens födelsedag. Trump tog tillfället i akt och bjöd in Martin Luther Kings äldste son till Trump Tower i New York.

De två träffades i knappt en timme. Efter mötet sa sonen, Martin Luther King III, till journalister på plats att samtalet hade varit ”konstruktivt”.

– Vi måste gå framåt. Jag tror att min pappa skulle ha varit väldigt oroad över de 50–60 miljoner människor som lever i fattigdom. Det är vansinne att vi har fattiga människor i det här landet.

Angående Trumps konflikt med John Lewis sa Martin Luther King III att Trumps ”intention” är att vara en president för alla, och att det varit ”uppeldad retorik” från båda sidor.

Välkänd aktivist

John Lewis var en av dem som stod närmast Martin Luther King under medborgarrättskampen i USA på 1960-talet.

Den 7 mars 1965, en dag som i USA kallas ”den blodiga söndagen”, blev han nästan ihjälslagen av en polis i samband med en marsch för rösträtt.

Sedan nästan 30 år tillbaka sitter Lewis i kongressens representanthus för Demokraterna. Där har han blivit en av de mest profilerade ledamöterna. Lewis är högt respekterad, även av sina politiska motståndare.

Attacken: ”Bara prat”

På grund av att John Lewis är så aktad blev många förbluffade när Donald Trump svarade på kritik genom att gå till frustande Twitter-angrepp.

Det var under en NBC-intervju som Lewis sa att han inte anser att valet av Trump gick rätt till.

– Jag ser inte den valde presidenten som en legitim president. Jag tror att ryssarna hjälpte den här mannen att bli vald, och att de hjälpte till att förstöra Hillary Clintons kandidatur.

Trumps kontring blev stenhård.

”Kongressledamoten John Lewis skulle tillbringa mer tid med att fixa och hjälpa sitt distrikt, som är i ett fruktansvärt tillstånd och plågas av brottslighet i stället för att komma med falska klagomål om valresultatet. Bara prat, prat, prat – inga åtgärder eller resultat. Sorgligt!”, twittrade han.

Senare upprepade Trump anklagelserna, med tillägget att han ”behöver all hjälp hjälp han kan få” för att lösa problemens i USA:s storstäder.

Många bojkottar installationen

Donald Trumps uttalanden har fått hård kritik på flera punkter. Många har reagerat på att den ikoniska aktivisten Lewis beskylls för att inte ha åstadkommit någonting. Andra riktade in sig på de svepande omdömena om hans distrikt, som inte alls är i så dåligt skick som Trump hävdar.

John Lewis sa under NBC-intervjun att han tänker bojkotta Donald Trumps installation på fredag. Nästan 30 andra demokratiska kongressledamöter kommer att göra samma sak.

Publicerad: