Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Varningen till Israel: Sprid inte känsliga uppgifter till Vita huset

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. Känslig information som sprids till Donald Trumps administration kan föras vidare till Ryssland.

Den varningen har anställda vid den amerikanska underättelsetjänsten gett till sina israeliska kollegor under ett hemligt möte.

Det rapporterar nyhetssajten Ynet.

USA har under lång tid haft ett nära samarbete med israeliska Mossad, brett erkänd som en av världens mest effektiva underrättelsetjänster. Länderna delar regelbundet topphemlig information med varandra.

Men uppgifterna att den ryska regeringen har skadlig information om den tillträdande presidenten Donald Trump har gjort USA:s underrättelsetjänst mycket nervös.

”Kan spridas till Ryssland”

Vid ett slutet möte har amerikanska myndighetspersoner varnat Israel för att sprida känslig information till Vita huset efter att Donald Trump tillträtt. Det rapporterar den israeliska nyhetssajten Ynet.
Bakgrunden är att den amerikanska underrättelsetjänsten befarar att uppgifterna kan komma att läcka till Ryssland. Därifrån skulle de kunna spridas vidare till Iran, en nära allierad till regimen i Kreml.

Hotar Israel

Under mötet ska amerikanerna ha ventilerat sin frustration över Donald Trumps hårda kritik mot USA:s underrättelsetjänst. De ska också ha uppgett att det finns trovärdig information som gör gällande att Ryssland har hållhakar på den blivande presidenten.

Israelerna uppmanades att avstå från dela med sig av känslig information till Vita huset tills dess att Trumps eventuella kopplingar till Ryssland har utretts, enligt Ynet.

Risken att hemliga israeliska uppgifter läcker ses som ett allvarligt hot mot landets säkerhet.

”Dokumenterade möten med prostituerade”

Det var under ett möte med underättelse-myndigheterna i förra veckan som Donald Trump och hans företrädare Barack Obama informerades om de potentiellt skadliga ryska uppgifterna.

Informationen ingick i en bilaga till en rapport om de ryska hackerattackerna mot presidentvalet, som CNN var först att rapportera om.

Bilagan i sin tur är en sammanfattning av en rapport som den tidigare brittiske spionen Christopher Steele skrivit. Via ryska källor uppger sig Steele ha fått kännedom om att Ryssland sitter på känsliga personliga, politiska och ekonomiska uppgifter om Trump. Det handlar bland annat om att säkerhetstjänsten FSB ska ha arrangerat sexträffar mellan Donald Trump och prostituerade på hotell i Moskva. Mötena ska ha filmats för att Ryssland skulle kunna utpressa honom.

Inget av det som framgår i rapporten har bekräftats. USA:s underrättelsetjänst har sagt sig inte ha tagit någon hänsyn till det i sitt arbete.

Trump: CNN i ”härdsmälta”

Donald Trump dömer ut rapporteringen som lögnaktig. Han har också gått till hårda angrepp mot CNN. På torsdagsmorgonen, lokal tid, skrev han på twitter att organisationen befinner sig i en ”härdsmälta”.

I ett uttalande på onsdagskvällen bekräftade dock underättelse-chefen James Clapper att Trump fått information om rapporten.

– Underrättelsetjänsten har inte gjort någon bedömning kring om informationen är trovärdig. Men en del av vårt uppdrag är att ge beslutsfattare en så mångsidig bild som möjligt i alla frågor som kan röra den nationella säkerheten, sa Clapper.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 700 kr rabatt på dina två första leveranser av matkassar från Middagsfrid!

Middagsfrid

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump: ”CNN är i en total härdsmälta”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

CIA

FBI

Vladimir Putin

Donald Trump

Mossad

Kreml