De bojkottar Donald Trumps installation

Medborgarrättskämpen och kongressledamoten John Lewis bojkottar Donald Trumps installation. Det gör också Barbara Lee (längst till vänster). Arkivbild.
NYHETER

I dag svärs Donald Trump in som president.

Men närmare 70 demokratiska kongressledamöter kommer inte att delta.

I dag, fredag, installeras Donald Trump i Vita huset.

Men ceremonin bojkottas av ett rekordhögt antal demokratiska politiker.

Hittills har närmare 70 ledamöter anmält att de inte kommer att delta i installationen, skriver Washington Post.

“De senaste tio veckorna har den tillträdande presidenten Trump upprepade gånger svärtat ner presidentämbetet genom mobbing, förolämpningar och förlöjliganden... Det är inte normalt. Det är en skam för vårt land, säger kongressledamoten John Yarmuth från Kentucky i ett uttalande enligt Washington Post.

Några demokrater säger att de i stället tänker protestera i Washington eller i sina egna delstater, rapporterar tv-kanalen CNN.

– Donald Trump har visat att hans administration kommer att normalisera de mest extrema ytterkanterna av republikanska partiet. På installationsdagen kommer jag inte att fira. Jag kommer att organisera och förbereda för motstånd, säger Barbara Lee, som representerar Kalifornien i kongressen.

Lewis bojkottar

Mest uppmärksamhet har John Lewis, en veteran i medborgarrättskampen, väckt. Det blir första gången som Lewis uteblir från en installation sedan han valdes in i representanthuset 1986.

– Jag ser honom inte som en legitim president, säger Lewis till NBC News.

Efter beskedet gick Donald Trump till attack mot Lewis i flera tweets:

”Kongressledamoten John Lewis borde lägga mer tid på att fixa och hjälpa sitt distrikt, som är i ett fruktansvärt skick och faller sönder (för att inte nämna plågat av brottslighet) i stället för att komma med falska klagomål på valresultatet. Bara prat, prat, prat – inga handlingar eller resultat. Sorgligt!”

350 000 väntas demonstrera

Även medborgare planerar att markera mot Trump. Ansvariga för planeringen av evenemangen uppskattar att omkring 350 000 personer från 28 olika organisationer kommer att demonstrera på National Mall, en park mellan kongressbyggnaden på Capitol Hill och Lincoln-monumentet i centrala Washington.

Vanligtvis brukar inte antalet protestgrupper överstiga sex när en ny president installeras, enligt Politico.

Här finns en lista på alla demokrater som valt valt att bojkotta installationen (extern länk).

FAKTA

Det här händer under installationen

19 januari: Donald Trump och hans blivande vicepresident Mike Pence lägger ner en krans vid militärkyrkogården Arlington, strax utanför centrala Washington. Därefter väntar en välkomstkonsert vid Lincolns minnesmonument, under Trumps valparoll ”Make America Great Again”.

20 januari: Klockan 12 svär Donald Trump presidenteden på trapporna till kongressbyggnaden på Capitol Hill. Kort före det kommer Mike Pence att ha svurit eden.
När detta är avklarat kommer Trump att hålla sitt installationstal. Det är ett anförande som hela världen väntar spänt på.

Efter talet följer en avskedsceremoni för Barack Obama och hans familj. Sedan kommer en högtidlig lunchmottagning att hållas i den ståtliga kongressbyggnaden. Därefter kommer Donald Trump och den nyblivna första familjen att medverka i installationsparaden genom centrala Washington.

På kvällen hålls flera högtidliga baler i Washington, för att fira den 45:e presidenten.

21 januari: I Washington National Cathedral hålls en interreligiös bönestund.