Mässlingslarm i Västsverige: ”Vet inte var han smittats”

NYHETER

En man i Västsverige har smittats av mässlingen.

Nu söks personer som varit i kontakt med honom och riskerar att ha blivit smittades.

– Vi vet inte var han har smittats riktigt än, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen.

En man i 50-årsåldern har smittats med mässlingen någonstans i Västsverige.

Mannen har vårdats för sjukdomen och smittar inte längre, men nu söks personer som kan ha varit i kontakt med mannen. De ska kontrolleras för att se om de riskerar att insjukna.

– Nu försöker man hitta personer som varit i samma väntrum som mannen varit under tiden han var smittsam. Man letar upp alla fall och får kontrollera om de är immuna eller riskerar att bli smittade, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

”Vet inte hur han smittats”

Mannen har smittats i Sverige någon gång efter mitten av april.

– Vi vet inte var han har smittats riktigt än, det är någon sjuk som har smittat honom. Han har inte varit utanför trakten, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Ytterliga en person kan vara drabbad

En släkting till den drabbade mannen misstänks också vara sjuk.

Eva Lindhusen Lindhé berättar att det är god vaccinationstäckning i Västra Götaland men att det är vanligt att personer födda på 60-talet inte är vaccinerade mot mässlingen.

Hon menar att det är allvarligt att mannen smittats i Sverige, eftersom sjukdomen kan drabba fler.

– Det är allvarligt, vi ser väldigt allvarligt på varje fall av mässlingen i Sverige. Vi vill inte att de som kan bli sjuka blir utsatta, som immunnedsatta eller små barn, säger Eva Lindhusen Lindhé.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mässling

Sverige