20-åring åtalas för dubbelmordet i Hudiksvall

NYHETER

En 20-åring misstänks för det brutala dubbelmordet utanför Hudiksvall i december.

Bevisningen mot mannen är omfattande, men mordvapnet saknas fortfarande.

– Han nekar till brott och säger att han inte kommer ihåg någonting, säger kammaråklagare Christer Sammens som i dag åtalade 20-åringen.

1 av 9 | Foto: Polisen
Den mordmisstänkte 20-åringen på sjukhus morgonen efter dubbelmordet då han greps.

Det var vid 22-tiden på kvällen den 22 december som polisen larmades till Råbo, strax utanför Hudiksvall. I ett hus låg två mördade personer - en 62-årig man och en 71-årig kvinna.

Båda två hade utsatts för ett kraftigt övervåld. Mannen var huggen med kniv minst 21 gånger, enligt åtalet.

En 20-årig blodig man kunde gripas av polis lite senare.

– Han uppgav att han blivit rånad och skadad, säger åklagare Christer Sammens.

Inget mordvapen

Efter en teknisk undersökning av såväl brottsplatsen som en sommarstuga intill, där 20-åringen misstänks ha brutit sig in, stärktes bevisningen mot mannen.

– Han har avsatt DNA på samtliga ställen, säger Christer Sammens.

Polisens utredare har inte hittat något misstänkt mordvapen.

– Nej, men vi tror oss veta vilken typ av kniv som har använts. Den misstänkte har också haft en sådan kniv i sin väska. Det har ett flertal vittnen uppgett.

– Den tekniska bevisningen är så pass omfattande att jag bedömer det som marginellt i sammanhanget att vi inte har hittat kniven.

Kontakt med psykiatrin

Motivet till dubbelmordet är fortfarande oklart. Polisens utredare har inte kunnat hitta något samband mellan 20-åringen och de mördade personerna.

– Han var i kontakt med psykiatrin i augusti och ska då ha pratat om att han haft tankar på att mörda folk, säger Sammens.

Utöver den omfattande tekniska bevisningen har polisen också säkrat 20-åringens dator och telefon. Det framgår där att han sökt upp människor som bor i området där personerna mördades.

– Han har valt ut en avskild plats där det bodde äldre personer. Det har teknikerna hittat när de undersökt vad han sökt på på internet.

Nekar till brott

20-åringen nekar till brotten han misstänks för. Han är ostraffad sedan tidigare.

– Tingsrätten kommer med största sannolikhet besluta att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, det vore oerhört konstigt om de inte gjorde det, säger Christer Sammens.

Rättegången i Hudiksvalls tingsrätt är planerad till tre dagar med start den 24 april.