Sugen på en kinesisk borg? Nu har du chansen

Den kinesiska borgen Dragon Gate som byggts upp i Älvkarleby intill E4 kommer att säljas.

Den stora byggnaden, med restaurang, hotell och museum, stod klar att öppnas i slutet av förra året – och nu söks den perfekta ägaren.

– Pengar är viktigt med det är inte det som är avgörande, säger Lars Westin, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna.

Den kinesiska borgen Dragon Gate i Älvkarleby intill E4 fick kommunens klartecken att öppna i slutet på förra året. Projektet med den pampiga byggnaden påbörjades 2004 och när allt nu är redo att öppnas vill ägaren sälja anläggningen.

– Nu har vi bestämt att vi kommer att sälja fastigheten och då tänker vi informera kommunen innan vi drar igång en försäljning, säger Kenny Li, vd för det svenska ägarbolaget Ibiat AB, till SVT Gävleborg.

I byggnaden inryms bland annat restaurang, hotell och ett mindre museum, allt inspirerat av kinesisk byggstil.

”Pengar är inte avgörande”

Lars Westin på Skandiamäklarna kommersiella Stockholm har fått uppgiften att sälja Dragon Gate.

– Det är ett extremt udda projekt, en av Europas mäktigaste och mest kinainfluerade byggnad som finns. Det är en riktigt häftig pjäs och vi hoppas kunna hitta en bra köpare, säger Lars Westin. 

Vad kommer då anläggningen att kosta? Vilka summor det kommer att röra sig om vill mäklaren inte kommentera – men det är inte heller det viktigaste för säljaren. Det avgörande är att den nya ägaren kommer att ta väl hand om Dragon Gate.

– Vi måste hitta en köpare som kan göra en investering och har kunskap att driva det vidare. Pengar är viktigt men det är inte det som är avgörande, säger Lars Westin.

Lång väg till öppningen

Projektet med Dragon Gate har kantats av problem. Anläggningen öppnades med en pampig invigning 2014, trots att hotellet inte öppnat.

När Aftonbladet besökte storbygget 2016 ekade byggnaden tom. Efter tolv års arbete fick till slut Dragon Gate klartecken att öppna i slutet av förra året.

Kinesiska storbygget - ett öde skal vid E4:an
Publisert: