Nyhetslistan

Heta listan: Människorna vi pratade om i veckan

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Varje vecka listar Aftonbladet personerna som vi pratade mest om i veckan som gick.

Juryn består som vanligt av Anna Andersson, redaktör för helgbilagan Betyg: 5 av 5 plus, Oisín Cantwell, nyhetskolumnist, Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator och Martin Schori, utrikesredaktör.

Den här listan gäller vecka 20 2017.

  1. Håkan Sjöstrand. Stoppade match. Anklagelser om uppgjorda matcher i svensk fotboll förekommer. Men det brukar vara längre ner i seriesystemet, där lägre löner kan fresta spelare att ta emot pengar och där idrotten som sådan inte befinner sig i mediernas strålkastarljus. Att en match i allsvenskan stoppas på grund av misstankar om fusk har aldrig tidigare hänt. Och det är till råga på allt inte vilken match som helst: ett möte mellan AIK och IFK Göteborg, två av de stora, klassiska klubbarna. Vid en presskonferens i torsdags berättade Håkan Sjöstrand vad som hade hänt. ”Sent i går kväll blev jag kontaktad av AIK:s vd Mikael Ahlerup som bad mig omgående komma till klubbens träningsanläggning. En AIK-spelare hade uppvaktats i tisdags av en matchfixare som erbjöd en ansenlig summa pengar och under förtäckta hot bad spelaren att underprestera mot IFK Göteborg”.
  2. Chelsea Manning. Frisläppt. Hon läckte hemliga dokument om USA:s krigsföring – och dömdes till 35 års fängelse. Men Barack Obama förkortade hennes straff och i veckan släpptes Chelsea ut, efter sju år. Chelsea hette tidigare Bradley, men har genomfört könsbyte under fängelsetiden. ”För första gången kan jag se en framtid för mig som Chelsea. Jag kan föreställa mig att leva som den person jag är och kan äntligen vara i världen utanför”, säger hon. Ett av dokumenten som läckte var en video som visade hur en grupp civila i Bagdad dödas av en en amerikansk helikopter.
  3. Christian, 7, och Robin, 5. Bröderna som pekades ut som skyldiga till Kevins död kräver upprättelse. Poliser pressade de två pojkarna att erkänna att de dödat fyraårige Kevin 1998. Nu har förundersökningen återupptagits och vid en presskonferens har bröderna berättat att de ska kämpa för upprättelse.
  4. Tova Moberg. Hittades mördad. I söndags anmäldes 19-åriga Tova försvunnen av oroliga anhöriga. Hon skulle ha varit på en fest kvällen före men dök aldrig upp. I måndags kväll bekräftades de värsta farhågorna då hon hittades död. En 22-årig tidigare pojkvän sitter nu häktad, misstänkt för mord.
  5. Julian Assange. Också fri. Häktningen mot Wikileaks-grundaren hävs. Assange har varit häktad i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt sedan 2010, misstänkt för våldtäkt. Under tiden har han levt på Ecuadors ambassad i London. Anledningen till beslutet är att en eventuell överlämning inte kan genomföras under överskådlig tid.
  6. Patrick Reslow. Bytte M mot SD. Efter sju år som riksdagsledamot (M) hoppade Reslow av och blev Sverigedemokrat. Möjligen kan det bero på att han inte skulle hamna på valbar plats på sitt gamla partis riksdagslista i valet nästa år. För Anna Kinberg Batra var det ytterligare en motgång.
  7. Nina Stemme. Sjunger Wagners Ringen. Richard Wagners ”Ringen” består av fyra operor à fem timmar – och nu sätts hela mastodontverket upp på Operan i Stockholm. Världssopranen Nina Stemme, som oftast står på scener i Milano, London och New York, kommer hem och sjunger rollen som Brünnhilde.
  8. Chris Cornell. Tog sitt liv. I onsdags twittrade sångaren med den mäktiga rösten om att han kommit till Detroit, där det återförenade Soundgarden skulle spela. I torsdags hittades han död, bara 52 år. Soundgarden var ett av de tongivande grungebanden på 90-talet, men han hade även framgångar med Audioslave.
  9. Robert Mueller. Utreder ryska kopplingar. Förre FBI-chefen ska som särskild åklagare i den federala utredningen undersöka den påstådda samverkan mellan Ryssland och Donald Trumps valkampanj. Presidenten välkomnade beslutet i ett uttalande och hoppas på ”ett snabbt avslut i det här ärendet”.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyhetslistan

Patrick Reslow

Julian Assange

Håkan Sjöstrand

Chris Cornell

Fotboll