Dubbelmordet i Rinkeby

”Dödspatrull” tros ligga bakom närmare tio mord

Av: 

John Granlund

Erik Melin

Niklas Eriksson

NYHETER

Fyra unga män i skyddsväst misstänks ligga bakom mordet på en 18-åring i Järfälla.

De fyra anses utgöra en ”dödspatrull” med närmare tio liv på sina samveten, enligt polisens misstankar.

Nu uppges centralgestalterna i gängkriget ha grupperat sig på hotell i Stockholmsområdet.

Det blodiga gängkriget i västra Stockholm har pågått i snart två år. Hur många mord och dödsskjutningar som kopplas till konflikten är inte allmänt känt.

Men mordvågens mest uppmärksammade fall är dubbelmordet på Café Mynta i Rinkeby där två bröder avrättades.

En extremt våldsbenägen gruppering uppges ligga bakom dubbelmordet och enligt Aftonbladet källor är det ”polisiärt uppklarat” att fyra identifierade unga män ligger bakom dådet.

”Ser extremt bra ut”

Samma personer ska också ha genomfört mordet i Järfälla i helgen. Då sköts en 18-årig man till döds i ett skogsområde och fyra män i skyddsväst jagades efter dådet. Även där ska det finnas bevisning i form av vittnen, inre spaning men även teknisk dokumentation som knyter männen till brottet.

– Det ser extremt bra ut utredningsmässigt, säger en källa till Aftonbladet.

Utåt sett vill polisen dock inte bekräfta uppgifterna:

– Jag pratade nyss med spaningsledaren och det är inget genombrott i utredningen. I nuläget handlar mycket om informationsinhämtning och vi kan varken säga det ena eller det andra, säger Lars Byström, talesperson på polisen i Region Stockholm.

De fyra utpekade unga männen är mellan 18 och 20 år gamla och uppges utgöra en ”dödspatrull” i konflikten – med närmare tio liv på sina samveten. Flera av morden uppges likt Järfälladådet och kafémordet vara utredningsmässigt uppklarade.

Fortfarande på fri fot

Men trots det är männen fortfarande på fri fot.

Enligt Aftonbladets källor misstänks ynglingarna nu ha dragit sig tillbaka från konfliktområdet och grupperat sig på hotell i Stockholmsområdet.

– De här fyra är extremt farliga, säger en källa.

Efter dubbelmordet på Café Mynta i Rinkeby inledde polisen en så kallad ”särskild insats” för att gripa de skyldiga.

– Vi ska se till att lagföra de som begår dessa grova brott och göra vårt yttersta för att skapa lag och ordning, sa Ulf Johansson, regionpolischef i ett pressmeddelande.

Nu har den särskilda insatsen avbrutits, enligt den tidigare biträdande kommenderingschefen i ärendet Christoffer Wedelin, och ingen är gripen i det uppmärksammade ärendet.

Lägger locket på

Magnus Osvald är sektionschef för grova brott i Stockholms polisområde nord och kommenterar utredningsläget för det senaste mordet så här:

– Vi är precis i utredningens linda och det är för tidigt att göra uttalanden, säger han.

Han vill i nuläget inte heller säga något om misstankarna att det är samma grupp som ligger bakom kafémordet och mordet i Järfälla i helgen.

– Vi tittar på det specifika fallet och sen kan det finnas sådant som kan vara intressant för andra saker som hänt förut, men det viktiga är att bevisa vad som skett i just det här fallet, säger Magnus Osvald.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Dubbelmordet i Rinkeby

LÄS VIDARE

Mordmisstänkt man gripen på Arlanda

ÄMNEN I ARTIKELN

Dubbelmordet i Rinkeby

Järfälla

Rinkeby

Stockholm

Brott