”Det intressanta är varför Le Pen inte är mer framgångsrik”

NYHETER

PARIS. Min första fråga lyder; vad är orsaken till Marine Le Pens framgångar i årets valrörelse.

Statsvetaren Nonna Meyer tycker frågan är fel ställd.

– Det verkligt intressanta är varför hon inte är mer framgångsrik.

1 av 2 | Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
Statsvetaren Nonna Meyer.

Vi sitter på hennes tjänsterum på ansedda Science Po-universitet i Paris. Eller snarare inträngda med fara för att någon av de många högarna med böcker ska rasa vid minsta rörelse.

Meyer är expert på högerextremism i Frankrike och håller just på med ett kapitel till en ny bok. Så det är lite motvilligt som hon ger oss en halvtimme av sin tid.

”Står och stampar”

Hon inleder alltså med att ifrågasätta min fråga.

Le Pen har sedan hon tog över partiledarposten i Nationella Fronten från sin pappa verkat i en nästan idealisk miljö, säger Meyer och räknar upp en nästan perfekt storm till Marine Le Pens fördel.

Finanskrisen 2008 som slog hårt mot många vanliga arbetare. Den okontrollerade flyktingströmmen till Europa som fick hennes budskap om massinvandring att verka mer trovärdigt. Terrordåden i Paris 2015 som gett ökad trovärdighet till hennes tal om islamiseringen av Frankrike och av Europa.

– Ändå står hon och stampar på runt 25 procent i opinionsmätningar. Det är som att hon inte kan nå längre.

Varför, undrar jag.

– Hon har fått större konkurrens i en av sina huvudfrågor. Hon är inte längre den ende kandidaten som vill lämna EU och euron. Hon har inte gjort någon särskilt bra valrörelse. I tv-debatterna var hon inte på hugget som hon brukar vara. Mån om att behålla sin nya, mjukare image.

Interna strider

Partiet skakas dessutom av interna strider. Långtifrån alla är nöjda med sättet som Marine Le Pen försöker avdemonisera partiet på.

– Många vill att partiet ska vara en obekväm sanningssägare där partiledaren slår näven i bordet. Hon har gett partiet en ny, sobrare stil.

Ändå menar Nonna Meyer att den enda påtagliga förändring av partiets politik som Marine Le Pen gjort är att utrota antisemitismen som var hennes pappa signum när han ledde Nationella Fronten.

– I övrigt är kärnpolitiken exakt densamma. Nationalism med Frankrike främst och en exkluderande politik mot alla utlänningar.

”Går vidare – men förlorar”

Tror hon att Marine Le Pen har någon chans att vinna valet?

För första gången stannar Meyer upp och funderar helt kort innan hon svarar.

– Man ska aldrig säga aldrig, särskilt inte efter brexit och Donald Trumps seger i USA. Mitt tips är att hon går vidare till andra omgången men där tror jag att hon förlorar.

58 procent av fransmännen ser henne fortfarande som farlig för landet. Den siffran måste ner rejält om hon ska ha en chans.

Meyer tycker inte att omvärlden ska dra en lättnadens suck för det.

– Går hon vidare och får 35-40 procent i andra valomgången är det mer än dubbelt så mycket som hennes far Jean-Mari Le Pen fick i valet 2002. Det vore en enorm framgång. 2017 är inte det sista valet där hon kan ställa upp. Sakta men säkert kommer hon att föra Nationella Fronten framåt. Så småningom kanske hon kan bli president.

ARTIKELN HANDLAR OM