Gustav Fridolin: Det kommer vända för Miljöpartiet

Foto: Anna Tärnhuvud
Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet och utbildningsminister.
NYHETER

Miljöpartiet har tappat två tredjedelar av sina väljare sedan valet 2014.

I Ekots lördagsintervju förklarar språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin raset med att man är ett litet parti i regering – och jämför sig med Centerpartiet.

– Före förra valet låg Centerpartiet på 2,5–3,5 procent och fick sedan ett bättre valresultat. Det kommer vi också få, säger språkröret.

Sedan krisen förra våren har Miljöpartiet legat strax under fyraprocentsspärren.

Men i veckan visade Aftonbladet/Inizios aprilmätning att regeringspartiet nu rasat ännu mer – 2,5 procent.

Sedan riksdagsvalet 2014 har Miljöpartiet minskat med 4,4 procentenheter och ligger nu en bra bit under riksdagsspärren.

– Det är inte alltid lätt i mitten av en regeringsperiod, förklarar språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin väljarflykten i Ekots lördagsintervju.

Jämför MP med Centerpartiet

Språkröret jämför Miljöpartiets låga opinionssiffror med hur det såg ut för Centerpartiet innan riksdagsvalet 2014.

– Då låg Centerpartiet på 2,5–3,5 procent i opinionsmätningarna och fick sedan ett bättre valresultat. Det kommer vi också få, säger Gustav Fridolin.

Enligt språkröret har Miljöpartiet som litet parti i regering fått stå i skuggan av Socialdemokraterna, som han menar fått störst uppmärksamhet under mandatperioden.

– Vi måste visa att vi faktiskt åstadkommer skillnad, att Sverige nu är det land som resten av världen tittar på efter klimatledarskap, säger språkröret.

Tänker inte ge upp flygskatten

Statsminister Stefan Löfven har tidigare sträckt ut handen till Alliansen och sagt att dörren är öppen för förhandling kring skatter man är emot.

Även Gustav Fridolin kan tänka sig att kompromissa – men duckar i Ekots lördagsintervju för att dra tillbaka det hårt kritiserade förslaget på en flygskatt.

– Vi jobbar på att kunna lägga en budget till hösten och den budgeten ska ta ansvar för klimatutsläppen. Flyget är idag helt skattebefriat – är det verkligen rimligt? frågar sig språkröret.

ARTIKELN HANDLAR OM