Donald Trump – USA:s nye president

Tysklands nya attack: Trump hotar freden i Europa

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. ”Västvärlden har försvagats och freden i Europa är hotad med Trump som president”.

Det säger Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel under måndagen.

Kritiken kommer mindre än ett dygn efter att förbundskanslern Angela Merkel sagt att hon inte ser USA som en tillförlitlig partner.

Det var under ett valmöte i söndags som Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnade för att USA blivit opålitligt och inte längre kan ses som en tillförlitlig partner.

– Tiderna då vi helt och hållet kunde förlita oss på andra är på väg bort, det har jag lärt mig under de senaste dagarna. Europa måste ta sitt eget öde i sina egna händer, sa Merkel under söndagen och syftade på G7-mötet och Natotoppmötet under helgen där president Trump deltog.

USA väntas dra sig ur klimatavtalet

Medan Trump summerade helgens möten som ”fantastiska” har Merkel och flera europeiska ledare beskrivit det som ett misslyckande och en ”mycket otillfredsställande” ”sex mot en-diskussion” då man inte lyckats överbrygga meningsskiljaktigheter i klimatfrågan.

Enligt flera medier väntas Trump meddela att USA dra sig ur klimatavtalet den här veckan, vilket inte kommer mottas särskilt varmt från de sex andra länderna.

Merkels valtal har gett upphov till många analyser under helgen, och medan vissa bara ser det som kampanjprat inför förbundsdagssvalet i september så menar andra att hon nu skärpt tonen betydligt mot USA, vilket är ett stort skifte i hennes tidigare mer försiktiga, politiska retorik.

”Trump hotar freden och västvärlden”

Också Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel har skärpt tonen mot Trump, som han menar ”försvagar västvärlden och hotar freden i Europa”.

– Alla som påskyndar klimatförändringen genom att försämra miljöskyddet, som säljer ännu fler vapen i konfliktzoner och som politiskt inte vill lösa religiösa konflikter sätter freden i Europa på spel, sa Gabriel på måndagen enligt nyhetsbyrån AFP.

Gabriel förklarade även att den amerikanska regeringens kortsiktiga politik går emot EU:s intressen.

– Västvärlden har blivit mindre, om inte annat har den blivit svagare.

Merkel får stöd från sin motståndare

Även Merkels främste motståndare i höstens förbundsdagsval, socialdemokraten Martin Schulz, gick på måndagen till hård attack mot Trump och försvarade sin rival på ett sätt som fått många att hylla hans agerande, då det annars råder ett intensivt politiskt klimat i landet.

– Ingen fritt vald regeringschef i vårt land borde tillåta att han eller hon förödmjukas på det här sättet, så som den här mannen, en autokratisk ledare, trodde att han kunde göra i Bryssel, sa Schulz och fortsatte:

– Valkampanj eller inte, låt mig göra en sak klar; förbundskanslern representerar oss alla vid dessa toppmöten. Jag avvisar upprört det sätt som den här mannen tar sig friheten att behandla vår regeringschef på. Det är oacceptabelt.

”Merkels insikt kommer för sent”

Men trots att Merkel försvaras av SPD:s kanslerkandidat så finns det folk inom partiet som ger den nuvarande förbundskanslern en rejäl känga.

– Merkels insikt kommer för sent, och är också ett erkännande av att hennes strategi att omfamna Trump har misslyckats, säger Niels Annen, utrikespolitisk talesperson för SPD:s förbundsdagen till tyska Der Spiegel.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Merkel: Vi kan inte längre lita på USA och Storbritannien

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Sigmar Gabriel

Angela Merkel

Martin Schulz

G7

USA