Fiskare höll på att drunkna – räddades av Christoffer

Foto: MARTINA HOLMBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Privat
Christoffer Wahlberg

avJonna Claesson

NYHETER

Förra veckan fick en fiskare kämpa för sitt liv då hans båt fastnade i en dammlucka i Bergsbydammen i Skellefteälven. Som tur var uppmärksammades händelsen av förbipasserande som kom till undsättning. En av de personerna på plats var Christoffer Wahlberg, 34.

Det var i förra veckan, när Christoffer var på väg till jobbet, som han såg en båt konstigt placerad i Bergsbydammen i Skellefteå, vilket SVT Västerbotten, var först med att berätta.

– Det visade sig vara en man som hade fastnat med sin båt i en dammlucka som nästan var öppen. Han höll fast sig i en vajer, men sedan orkade han inte längre och då åkte de under luckan. Både han och båten, säger Christoffer till Aftonbladet.

Christoffer slängde sig ut ur bilen och letade efter en livboj, men det fanns ingen på plats och mannen forslades vidare i älven.

”Både strömt och kallt”

Under tiden hann fler bli vittnen till händelsen. Bland annat två snickare som började hjälpa till.

– Det var både strömt och kallt i vattnet. Helt plötsligt försvann han. Förmodligen fördes han med underströmmarna för till slut dök han upp 20–25 meter nedströms.

Christoffer och de två andra männen rusade efter på land.

– En av de andra männen fick tag på en livboj och hoppade i älven för att dra upp fiskaren. Då tänkte jag att det var kört, han var inte vid medvetande och helt blå i ansiktet.

”Ambulansen var snabb”

Så fort de fick upp honom på land började de göra hjärt-och lungräddning.

– Vi turades om att pumpa och blåda och jag hade SOS i telefonen hela tiden. När ambulansen var på plats kollade jag på mobilen, då hade det gått åtta minuter och 53 sekunder. Det var så skönt att se honom andas för egen maskin och att han hade fått tillbaka en normal färg i ansiktet. Räddningstjänsten sa att vi gjorde allt klockrent.

– Det var verkligen två jätteduktiga personer och mannen i vattnet hade tur i oturen, säger Peter Digebrink, insatsledare vid räddningstjänsten till SVT Västerbotten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Olycka

Fiske

Båtar