Nyheter

Löjtnant planerade terrordåd – levde dubbelliv som syrisk frukthandlarson

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

En 28-årig tysk soldat, som beskrivs som högerextrem, misstänks ha planerat en masskjutning på flygplatsen i Wien.

Mannen levde ett uppseendeväckande dubbelliv i över ett år innan han avslöjades.

Han växlade mellan sin sanna identitet som löjtnant på en militärbas i nordöstra Frankrike, och en falsk som syrisk flykting på en ort nära Nürnberg.

Planen var att öka på främlingsfientligheten – genom ett terrordåd.

Den tyske löjtnantens planer började att nystas upp i slutet av januari i år. En laddad pistol, med kaliber 7.65, hittades gömd i en toalett på Wiens internationella flygplats i Österrike.

Polisen gillrade en fälla för att fånga in gärningsmannen. Några dagar senare, den 3 februari, dök löjtnanten så upp för att hämta pistolen. Han greps. Men släpptes igen efter att ha förklarat att det inte var hans vapen, utan att han bara hittat det.

Det var först den 17 februari som åklagaren inledde en förundersökning om terrorbrott. Efter att polisen och militären kartlagt löjtnanten greps han i Hammelburg i onsdags.

Tysk polis slog tillsammans med österrikiska och franska säkerhetsstyrkor till på flera platser i tre olika länder. Vid insatsen greps även en misstänkt kumpan, en 24-årig student.

Son till frukthandlare i Damaskus

28-åringen, som kallas Franco A i tysk media, levde ett avancerat dubbelliv i över ett år.

Under sitt riktiga namn är han löjtnant i den tyska armén, stationerad vid en fransk-tysk jägarbataljon i Illkirch-Graffenstaden i nordöstra Frankrike, skriver Spiegel Online. Men han har också skapat en falsk identitet som flykting från Syrien.

I samband med flyktingströmmarna i slutet av 2015 uppgav Franco A för det överbelastade tyska Migrationsverket att hans namn var David Benjamin – en kristen syrier och son till en frukthandlare i Damaskus.

Att mannen inte talade arabiska, utan bruten franska, var inget som hindrade honom från att i januari 2016 bli registrerad som asylsökande i staden Zirndorf utanför Nürnberg.

Med det fick han tillgång till ett flyktingboende och ekonomiska bidrag.

Högerextremt motiv

Om Franco A lyckats genomföra en masskjutning i Wien hade fingeravtrycken på den gömda pistolen pekat utredarna i riktning mot den falska syriska flyktingen.

Detta hade i sin tur spätt på främlingsfientligheten i Tyskland, anser åklagaren.

”De här uppgifterna pekar, tillsammans med andra bevis, mot ett främlingsfientligt motiv för soldatens misstänkta plan att genomföra en attack med vapnet som gömts på Wiens flygplats”, skriver åklagarmyndigheten i Frankfurt i ett uttalande, enligt Independent.

Misstanken om ett högerextremt motiv stärks av att löjtnanten skrivit hatfulla meddelanden riktade mot invandrare på chatappen Whatsapp, rapporterar Zeit Online.

Illegala vapen

Polisen har beslagtagit datorer, mobiltelefoner och dokument. I den misstänkte medbrottslingens bostad hittades flera illegala vapen, sprängmedel och handgranater.

Den 28-årige löjtnanten saknar licens för den pistol som hittades på flygplatsen i Wien.

Fallet väcker en lång rad frågor om hur soldaten kunnat lura myndigheterna under ett helt år. En presstalesperson för bataljonen i Frankrike förklarar för Zeit Online att soldaterna inte behöver vara på basen hela tiden.

– Under högtider och på helgerna får soldaterna röra sig fritt, säger talespersonen till tidningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: