Putin sträcker ut handen till Macron

avJoakim Magnå, Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Alexei Nikolsky / TT
Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin gratulerar Emmanuel Macron till segern i det franska presidentvalet.

Samtidigt uppmanar han honom att ”övervinna ömsesidig misstro för att säkerställa internationell stabilitet och säkerhet”.

Foto: AP
Valvinnaren Emmanuel Macron.

I mars reste Macrons motståndare Marine Le Pen till Moskva. Under besöket träffade hon bland annat Putin, som enligt en medhjälpare till Nationella fronten-ledaren önskade henne lycka till i valet.

Men Le Pen vann inte. Så nu sträcker Putin istället ut en hand till Emmanuel Macron.

”Frankrikes invånare har anförtrott dig att leda landet i en svår period för Europa och för hela världsgemenskapen. Det växande terrorhotet och våldsam extremism återföljs av en eskalering av lokala konflikter och destabiliseringen av hela regioner”, skriver Putin i ett uttalande som citeras av TT.

Kina gratulerar

Även Kinas president Xi Jinping har lämnat sina lyckönskningar till valvinnaren.

”Kina står redo att arbeta tillsammans med Frankrike för att ta det strategiska kinesisk-franska partnerskapet till nya höjder”, skriver Xi i ett uttalande, enligt det kinesiska utrikesdepartementet.

Gratulationerna strömmade in från världens ledare efter att valresultatet blivit känt.

Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet, hyllar den EU-vänlige Macron och twittrar:

”Gratulationer till franska folket som väljer frihet, jämlikhet, broderskap över tyranni och fake news.”

”Ställningstagande för Europa”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betonar att Emmanuel Macrons valseger visar på engagemang för EU.

– Hon hyllar honom för att han slåss för en enad Europeiska unionen som är öppen för världen, säger hennes talesperson Steffen Seibert, enligt AFP.

– De franska väljarnas val är ett tydligt ställningstagande för Europa, fortsätter talespersonen och tillägger att Merkel ringt och gratulerat Macron.

Brittiska premiärministern Theresa May diskuterade brexit när hon ringde för att gratulera Emmanuel Macron.

– De båda ledarna diskuterade brexit och premiärministern upprepade att Storbritannien vill ha ett starkt samarbete med ett säkert och blomstrande EU, säger en talesperson, enligt AFP.

Trump: ”Ser fram emot att samarbeta”

USA:s president Donald Trump twittrar också.

”Gratulationer till Emmanuel Macrons stora seger i dag som Frankrikes näste president. Jag ser mycket fram emot att samarbeta med honom!”

Statsminster Stefan Löfven gratulerar i ett uttalande:

– Det är en seger för det franska folket och för det europeiska samarbetet. Nu öppnas nya möjligheter för den offensiva agenda som krävs för att stärka unionen, med fler jobb och rättvisa arbetsvillkor, en starkare klimatpolitik och ett fungerande asylsystem där alla tar ansvar.

– Sverige och Frankrikes samarbete är starkt. Regeringen kommer nu att knyta nya band till Macrons adminstration, och arbeta gemensamt med dem för att driva det europeiska samarbetet framåt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM