Kalamarksmordet

Kaj Linna: ”Nu är det äntligen över”

avGustaf Tronarp, Oskar Forsberg

UMEÅ/STOCKHOLM. Kaj Linna har suttit inlåst i nästan 13 år för rånmordet i Kalamark.

I eftermiddag släpptes han på fri fot. Med glädjetårar i ögonen mötte Kaj Linna sin syster utanför häktet.

– Jag tänker bosätta mig på Kanarieöarna med en kvinna jag träffat i fängelset. Hon har betytt väldigt mycket för mig, säger han till Aftonbladet.

1 av 13

Kaj Linna strålade av glädje och lättnad när han vid 15.30-tiden på tisdagseftermiddagen tog sina första steg i frihet utanför häktet i Umeå.

– Jag är glad, sa Kaj till Aftonbladet, och fortsatte:

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Nu är det äntligen över.

Bara en halvtimme tidigare hade hovrätten för övre Norrland meddelat att Kaj Linna skulle släppas fri omedelbart i väntan på dom.

Beslutet innebär med största sannolikhet att Kaj Linna kommer att frias för det uppmärksammade rånmordet i Kalamark, som han dömdes till livstids fängelse för 2005.

”Besviken på rättssystemet”

När Kaj Linna mötte friheten för första gången var han klädd i svarta gympaskor, jeans, blågrå skjorta och en blå kavaj.

Då han beskrev åren i fängelse och känslan av att vara fri fick han flera gånger tårar i ögonen. Vid ett tillfälle fick han gå undan för att samla sig.

– Det är omtumlande. Det är en overklig känsla.

Är du bitter?

– Nej, jag kan inte säga att jag är bitter, jag är besviken. Det är inte riktigt samma sak. Jag är besviken på rättssystemet.

”Sugen på en blodig biff”

Kaj Linna har redan planerat vad han ska göra härnäst.

– Jag är sugen på en blodig biff. Det har jag inte ätit på 13 år. Sedan ska jag ordna en biljett härifrån. Jag ska resa till Småland. Där bor en kvinna som jag träffat i fängelset. Hon undervisade på lärcentret, och vi smälte liksom samman. Hon har betytt otroligt mycket för mig, inte direkt i processen men som en nära vän.

Och de gemensamma planerna slutar inte där.

– Jag tänker bosätta mig på Kanarieöarna tillsammans med en kvinna. Jag har ingenting mer att hämta i Sverige.

Åklagaren: ”Besviken”

Åklagare Jens Göransson var besviken efter hovrättens besked.

– Jo, det är klart man känner en viss besvikelse, efter den enorma arbetsinsats jag och andra utredare lagt ner. Beslutet idag innebär att han inte kommer att dömas till livstids fängelse vilket jag yrkat på. Antingen blir han frikänd eller får ett tidsbestämt straff vilket han i såna fall sannolikt redan suttit av, säger han.

Dömdes mot sitt nekande

Det var i april 2004 som bröderna Roger och Sune Lindberg överfölls på sin gård i Kalamark utanför Piteå. Roger misshandlades så svårt att han avled. Gärningsmannen tog med sig några tusen kronor i kontanter som bröderna hade hemma innan han försvann från platsen.

Kaj Linna dömdes mot sitt nekande trots att det fanns stora luckor i bevisningen mot honom.

Under de senaste åren har flera journalister granskat fallet. I december 2016 beviljades Kaj Linna resning av Högsta domstolen. Det var tredje gången han ansökte om att få sitt fall prövat på nytt.

Dom om drygt två veckor

Domen i målet kommer att meddelas av hovrätten om drygt två veckor, den 15 juni.

Om Linna frikänns får han sannolikt ett mycket stort skadestånd.

– Det kanske kommer att bli 20–25 miljoner, har han sagt tidigare.

– Men det är inte tillräckligt. Jag tror inte att någon av er skulle ha velat gå igenom vad jag har gått igenom, sa han till medieuppbådet utanför häktet.

ARTIKELN HANDLAR OM