Stockholm

Familjen vädjar om hjälp – för att rädda livet på Emma, 4

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

NYHETER

Förra året fick Micke och Marta alla föräldrars mardrömsbesked. Dottern Emma, då tre år, hade drabbats av hjärncancer. Tumören har växt snabbare än väntat och nu står allt hopp till en speciell behandling i Mexico.

– Bara 30 procent överlever första året. Snart är Emma där, säger pappa Micke.

För knappt ett år sedan började Micke Askernäs och hans sambo Marta märka att dottern Emma, då tre år gammal, fick ”någon form av anfall” där hon blev frånvarande. När det hänt flera gånger åkte paret in akut med Emma.

Då fick de först höra att det inte rörde sig om någon tumör. Men snart visade det sig att läkarna hade haft fel.

– Det var en tumör. Stor som två ägg. Och den var elakartad, säger Micke.

”De vet inte hur de ska bota Emma”

Läkarna trodde initialt att tumören var långsamtväxande. Det lugnade familjen något – prognosen för en sådan tumör är ett antal år. Men dagen innan julafton fick Micke och Marta nytt besked.

– Vi fick veta att det är en av de värsta, mest aggressiva varianter som finns. Och läkarna sa att... de har egentligen ingen väg framåt. De vet inte hur de ska bota Emma.

Sedan dess har Emma genomgått strålbehandling. Och föräldrarna Micke och Marta har läst på om sjukdomen.

– Enligt den traditionella cancerbehandlingen finns det bara en utväg, och det är en tidsfråga. 30 procent överlever första året. Emma är snart där, säger Micke.

Utländska alternativ

Men två kliniker utomlands har gjort framsteg, en i London, Storbritannien och en i Monterey, i Mexico. Behandlingen på den brittiska kliniken, där en kateter opereras in i hjärnan, känns som ett ”stort och brutalt ingrepp, för extremt”, säger Micke.

– Det kan ta bort mycket av den kvalitet Emma ändå har i sin tillvaro.

Men den mexikanska klinikens behandling tilltalar familjen mer. Där blandas en slags cocktail av tio olika sorters cellgifter som sprutas rakt in i tumören via kateter. Dessutom ”coachas” patientens vita blodkroppar för att kunna attackera tumören.

– Med hjälp av den här metoden har faktiskt ett barn där hamnat i ”No Evidence of Disease”-tillstånd. Alltså, helt friskförklarad blir man inte, men de kan inte hitta något spår av tumören. Det är så långt man kan komma.

Startat en insamling

Varje behandlingstillfälle kostar mellan 130–150 000 kronor. Emma kommer behöva minst 10–12 sådana. Dessutom tvingas familjen lämna hus, hem och karriär för att kunna ge sin dotter möjlighet att få vård.

Därför har familjen startat en insamling via Facebook. Den har snabbt blivit oerhört spridd.

– Det ger hopp om att vi ska kunna lyckas, få det här att funka. Det berör extremt mycket att folk bryr sig. Imorse fick jag tårar i ögonen när jag kollade runt på reaktionerna.

Micke bloggar om Emmas sjukdom och liv på sajten Goemma. Han berättar att han bara en månad innan Emma fick sin diagnos träffade en cancersjuk femårig pojke i Uppsala.

– Han hade fått sin när han var tre. När jag kom hem sa jag till Marta att ”jösses, tänk om det hade varit Emma”. Fyra veckor står man där själva. Det är overkligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Cancer