Comeys avskedsbrev till kollegorna på FBI: ”Jag klarar mig”

1 av 3

avEbba Thornéus

NYHETER

”Det är gjort och jag kommer klara mig”.

Så skriver tidigare FBI-chefen James Comey i ett avskedsbrev till vänner och kollegor som CNN tagit del av.

Brevet kommer ett dygn efter att Trump valde att avskeda Comey – ett besked han själv fick på tv.

Beskedet om att president Donald Trump sparkar FBI-chefen James Comey kom som en blixt från klar himmel under tisdagskvällen.

Spekulationerna har därefter gått varma om att Comeys uppsägning ska ha politiska motiv, då FBI utreder de misstänkta kopplingarna mellan Ryssland och personer inom Donald Trumps presidentvalskampanj.

Bara några dagar innan Comey fick sparken av Trump ska han ha bett Justice Department om mer medel – pengar som skulle användas till utredningen om Rysslands påstådda inblandning i presidentvalet.

Det senaste dygnet har det varit tyst från Comey, som ska ha fått beskedet om att han fått sparken på tv när han befann sig på en jobbresa i Los Angeles.

”Kommer klara mig”

Sent på onsdagskvällen publicerade CNN ett brev där Comey själv berättar om hur han känner efter att beskedet hunnit landa lite.

Brevet ska ha gått ut till hans vänner och kollegor på FBI.

”Jag har länge trott att en president kan sparka en FBI-chef av vilken anledning som helst, eller ingen anledning alls. Jag kommer dock inte att lägga tid på själva beslutet eller det sätt som det utfördes på. Jag hoppas att ni inte heller kommer att göra det. Det är gjort och jag kommer att klara mig. Även om jag kommer att sakna er och uppdraget djupt”.

Comey skriver vidare att i tider av turbulens så ska det amerikanska folket se FBI som en klippa av kompetens, ärlighet och självständighet.

”Tackar för den här gåvan”

”Det är väldigt jobbigt att behöva lämna en grupp av människor som är så engagerad att göra det rätta. Men jag sätter mitt hopp till att ni vill fortsätta att leva upp till våra värderingar och uppdraget att skydda det amerikanska folket och upprätthålla konstitutionen.”

Avslutningsvis skriver Comey att ha arbetat på FBI och med dess anställda har varit en av hans största glädjeämnen i livet.

”Jag tackar för den gåvan”.

Vita huset meddelade under tisdagskvällen att arbetet med att tillsätta Comeys tjänst inleddes omedelbart.

ARTIKELN HANDLAR OM