Hälsoministern träffade Trump–minister i Genève

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. På måndagen träffade den tillförordnade folkhälsoministern Annika Strandhäll (S) sin amerikanska kollega på WHO-mötet i Genève.

Det är det andra svenska ministermötet med Trumps regering sedan han tillträdde som president i januari.

– Det känns som att vi har knutit en kontakt i alla fall, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: TT
Annika Strandhäll (S)

Socialförsäkringsministern och numera även tillförordnade folkhälso-, sjukvårdsministern Annika Strandhäll (S) träffade under måndagen den amerikanska hälsoministern Tom Price på WHO-mötet i Genève.

Bland annat diskuterade kollegorna den kommande flytten av den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) från Storbritannien efter Brexit, prevention mot hiv/aids och det gemensamma arbetet mot antibiotikaresistens.

– För oss var det viktigt att lyfta just arbetet mot antibiotikaresistens då det är ett av de största hälsohoten vi har och USA är ett väldigt viktigt land att arbeta tillsammans med där, sa Annika Strandhäll efter mötet.

Lyfte fram Sverige som bästa kandidaten

Strandhäll var även tydlig med att lyfta fram Sverige som den mest lämpliga kandidaten till EMA.

– Även om USA inte är ett EU-land så träffar de mycket människor och vi jobbar stenhårt för att sälja in oss som bästa kandidatland.

Dock verkade frågan om kvinnor och barns hälsa inte komma särskilt högt på den amerikanska hälsoministerns agenda.

– Han redogjorde för vilka frågor som han lagt på sitt bord och där prioriterar de lite annorlunda. Det handlar mer om arbetet mot övervikt, ökad narkotikaanvändning och allvarlig psykiskt ohälsa var hans besked.

Dock diskuterades de inte det eventuella upphävandet av Obamacare.

Viktigt att förmedla rätt bild av Sverige

Annika Strandhäll säger dock att hon var tydlig med att ge en rättmätig bild av Sverige, framförallt efter Trumps tidigare tvivelaktiga påstående om ”det som hände i Sverige igår”.

– I den här tiden vi lever i, där olika bilder florerar runt i sociala medier, är det otroligt viktigt att försöka var tydliga med vad Sverige egentligen är; en långvarig och stabil kollega och kamrat till USA, ett land som vi investerar väldigt mycket i och har ett stort handelsutbyte med.

Så summa summarum – är du nöjd med mötet?

– Ja, så här långt. Tiden var ju begränsad då många sökte hans uppmärksamhet. Men det känns som att vi knutit en kontakt i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM