”Presidenten har inte den avsikten”

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Trump vägrar avslöja hur mycket han själv tjänar på föreslagna skattereformen

WASHINGTON. Donald Trump vill driva igenom ”den största skattesänkningen i USA:s historia”.

Men han vägrar att avslöja hur mycket pengar han själv tjänar på reformen.

– Presidenten har inte den avsikten, säger finansministern Steven Mnuchin.

Foto: AFP
USA:s president Donald Trump.

Donald Trumps team har presenterat grunderna för en skattereform som ska förenkla deklarationen för de flesta amerikanska medborgare och samtidigt sänka skatterna för både små och stora företag från 35 till 15 procent.

USA:s finansminister Steven Mnuchin beskrev det under en presskonferens på onsdagen:

– Det här kommer att bli den största skattesänkningen och den största skattereformen i vårt lands historia.

Men samtidigt fortsätter Donald Trump att vägra offentliggöra sin deklaration. Därmed hemlighåller han hur mycket han själv kommer att tjäna på skattesänkningarna.

Kommer inte visa sin deklaration

På en direkt fråga om Trump kommer att visa upp sin deklaration svarade Mnuchin:

– Presidenten har ingen avsikt att... Presidenten har offentliggjort massor av information. Jag tycker att han har avslöjat mer om sina finanser än någon annan, jag tycker att den amerikanska befolkningen har massor av information om hans skatter.

I förslaget ingår en dubblering av grundavdraget som både är tänkt att sänka skatten och förenkla självdeklarationen för de flesta amerikaner. Men skattereformen innebär också kraftigt sänkta skatter för företagande.

Undvek att svara – och lämnade presskonferensen

Kritiker till skattereformen menar att de omfattande skattesänkningarna kommer innebära att statsskulden ökar ytterligare. Men Trumps administration är övertygade om att det kommer betala sig genom ekonomisk tillväxt.

– Det här kommer betala för sig själv med tillväxt och med minskningar av olika avdrag och att vi stoppar kryphål, sa Mnuchin under presskonferensen.

När ABC News reporter frågade om och hur skattereformen skulle komma att gynna president Donald Trump och hans egna företag undvek finansministern helt att svara.

Med märkbar irritation sa han istället:

– Återigen, vad det här handlar om är att skapa jobb och skapa ekonomisk tillväxt. Det är vad massiva skattesänkningar och en massiv skattereform och att förenkla systemet innebär.

Sen lämnade Steven Mnuchin presskonferensen utan att svara på fler frågor.

Publicerad: