Thomas, 13, drog sin bror ur brinnande hus

NYHETER

När en brand bröt ut i köket var Thomas ensam hemma med sin utvecklingsstörda bror. 13-åringen förstod direkt vad det viktigaste var – att få med sig sitt syskon ut ur huset.

– När jag hjälpt honom ut gick jag in igen för att rädda husdjuren, säger Thomas till norska TV2.

Foto: Privat
Thomas, 13, tvekade inte en sekund.

På lördagseftermiddagen bröt en brand ut i familjen Homstöls hem i Kvinesdal i Vest-Agder i Norge. I huset var Thomas Homstöl, 13, ensam hemma tillsammans med storebrorsan, som är utvecklingsstörd.

Branden startade i köket. När Thomas märkte vad som hände var det viktigaste självklart – han behövde få med sig storebror ut ur huset och det omedelbart.

– Jag tänkte inte på det då, men det gör ont nu, säger Thomas till norska TV2 dagen efter händelsen.

Räddade husdjuren

Han fick med sig sin bror ut ur huset. Men han var inte klar ännu. När han lämnat sitt syskon i säkerhet begav han sig in igen – totalt tre gånger sprang han in i det brinnande huset för att rädda det han kunde.

– När jag hjälpt min bror ut gick jag in igen, för att rädda husdjuren.

Mamma Nena och pappa Jan Andre är stolta över sin son. De säger att de förlorat allt de hade – men tack vare Thomas finns både storebror och husdjur kvar hos familjen.

Även brandkår hyllar Thomas insats. Och när händelserna sjunkit in lite känner han att han gjorde allt han kunde.

– Jag försökte släcka branden, men det gick inte. Det var lite skrämmande, och till slut var jag helt enkelt tvungen att gå ut, säger han till TV2.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge