Digitala spår ledde fram till serievåldtäktsmannen

Av: Jill Sjölund

Publicerad:
Uppdaterad:

Serievåldtäktsmannen som varit internationellt efterlyst för fyra grova våldtäkter i Sverige har gripits i Thailand.

Polisen tog honom på flygplatsen i Bangkok.

– Man hittade honom främst via digitala spår. Man har tittat på bland annat sociala medier, pass och telefoner, säger Jonas Rydén, chef för Örebropolisens enhet för grova brott.

1 av 2
38-åringen misstänks för fyra grova våldtäkter.

Den 38-årige mannen har bott på flera ställen i Sverige. De senaste åren har han varit skriven i Sydsverige.

I slutet av maj häktades han i sin frånvaro för fyra grova våldtäkter som ska ha begåtts mellan den 17 och 19 maj samt ett olaga frihetsberövande.

Brotten har kopplingar till Örebro-området men även till andra brottsplatser i Sverige.

La upp film på sociala medier

Mannen flydde till Thailand och har nu alltså gripits.

– Polis tog honom på flygplatsen i Bangkok i morse. Det gick lugnt till, säger Jonas Rydén på Örebropolisen.

Det var främst digitala spår som ledde fram till att mannen kunde gripas. Efter att ha flytt skildrade han sin resa och sitt uppehälle i turistparadiset på sociala medier under ett nytt användarnamn. De senaste dygnen har han lagt upp både film och bilder.

– Våra kollegor på Noa (polisens Nationella operativa avdelningen) har arbetat tillsammans med oss, åklagarämbetet och den lokala polisen i Thailand. Det här är ett lagarbete, säger Jonas Rydén.

Nu kommer Sverige att begära att mannen förs tillbaka hit.

– Thailand har samarbetat förut så jag tror inte att det ska vara några konstigheter. Men det kan ta några veckor att få hit honom säger Jonas Rydén.

”Han är jättefarlig”

38-åringen har två gånger tidigare dömts till långa fängelsestraff för grova sexualbrott och har beskrivits som farlig.

2009 dömdes han till åtta års fängelse för misshandel, olaga frihetsberövande och grov våldtäkt för att dels ha våldtagit två 17-åriga flickor upprepade gånger under en 18 timmar lång mardrömsfärd mellan Hultsfred och Linköping. Då beskrev mannen i förhör hur han funderade på att mörda flickorna för att bli dömd till livstids fängelse eftersom han inte klarade att leva i frihet.

– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver, sa Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, till TT nyligen.

Publicerad: