Skola utreds efter våldtäktsanmälan

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Skolinspektionen ska utreda en skola i Kristianstad sedan en elev har anmält en annan elev för våldtäkt. Arkivbild.
NYHETER

Skolinspektionen ska utreda om en elev i Kristianstad har fått sin rätt till utbildning tillgodosedd.

Eleven har, enligt polisanmälan, hållits hemma efter att ha våldtagits våldtagen av en annan elev under en skolresa, skriver Kristianstadsbladet.

Den som anklagas för brottet är under 15 år.

Efter anmälan fick eleverna ha undervisning på olika tider för att de inte skulle behöva träffas. För en tid sedan beslutade skolan att eleverna skulle gå tillsammans, med hänvisning till att skolan ska vara objektiv och att ord står mot ord i fallet.

Eleven som uppger sig ha blivit våldtagen vågar inte gå till skolan efter beslutet. Föräldern känner sig därför tvungen att hålla eleven hemma.

Senast den 5 maj vill Skolinspektionen ha svar från skolan på 16 olika frågor, skriver tidningen. Myndigheten vill bland annat veta hur länge eleven har varit borta och vad skolan har gjort åt frånvaron.

Flera fall i år

Tidigare i år fick en skola i Lund skarp kritik sedan två pojkarna som våldtagit en annan elev fick gå kvar – medan offret tvingades stanna hemma för att slippa möta sina förövare. Efter och ändå fått gå kvar på skolan ska nu flyttas till en annan skola. Skolans rektor erkände sedan att man tagit ett felaktigt beslut, och flyttade pojkarna till en annan skola.

I mars i år fälldes en 16-årig pojke för två våldtäkter, på en och samma skola i Uppsala. Efter det första misstänkta övergreppet fick pojken undervisning på andra tiden än sitt offer, men fortfarande på samma skola. Där lyckades han några månader senare överfalla och våldta ännu en flicka, en 14-åring, även denna gång på en skoltoalett.

ARTIKELN HANDLAR OM