Visade mordet på Facebook – jagas av polis

1 av 3
NYHETER

Polisen i amerikanska Cleveland jagar 37-årige Steve Stephens – som filmade och publicerade ett mord på Facebook på söndagen.

Stephens gick fram till en främmande 74-årig man på gatan och sköt ihjäl honom. Sedan hävdade han att han redan mördat flera andra personer.

På söndagseftermiddagen publicerade Steve Stephens, 37, ett videoklipp på Facebook. I klippet berättade han att han letade efter någon att döda.

Filmen visar hur han går ur sin bil, fram till en 74-årig man som går på trottoaren och skjuter honom i huvudet. Stephens skyller sedan sitt agerande på sin flickvän.

– Hon är anledningen till att det här händer dig, säger han till sitt offer, som tvingas säga flickvännens namn.

Efter det kallblodiga mordet sätter sig Stephens i bilen igen och kör vidare.

Staden stängde ner

Efter mordet inleddes en stor polisjakt i Cleveland, Ohio, och ett antal av stadens offentliga byggnader har stängts ned. Bland annat universitetet, där elever uppmanas hålla sig inomhus. FBI har kallats in i ärendet.

– Alla är ute och letar efter Steve, säger Clevelands polischef Calvin Williams på en presskonferens.

– Vi vill att det här slutar så fridfullt som bara är möjligt i det här läget och vi vill att han överlämnar sig själv.

Stephens hävdade i klippet och i flera Facebook-inlägg att han redan begått en ”påskdagsmassaker”:

– Jag dödade just 13 jävlar. Det är vad jag gjorde, jag dödade 13 personer och jag kommer att fortsätta döda tills de fångar mig. Skitsamma, säger han i ett telefonsamtal i en sändning.

Men polisen har ännu inte hittat något som tyder på ytterligare mordoffer och sjukhusen har inte fått in några. 37-åringen sa dock också att han tänkte döda fler och att han inte tänker sluta förrän han blir kontaktad av sin mamma eller sin flickvän.

Mördaren konstaterar i klippen att han har ”ställt till det”.

”Närma er honom inte”

Polisen meddelar att Stephens åker omkring i en vit bil av modellen Ford Fusion – och att han är beväpnad och farlig.

”Ring 911 om ni ser honom. Närma er honom inte”, skriver de på sin hemsida.

Enligt polisen i Cleveland kan Steve Stephens ha lämnat delstaten. Därför har man bett invånare i delstaterna Pennsylvania, New York, Indiana och Michigan att vara vaksamma.

Stephens Facebook-konto, där han kallade sig ”Stevie Steve”, har nu stängts ner. I flera inlägg skriver han om sin flickvän och hur han ”förlorat allt han har” i spel.

Det inspelade mordet låg uppe på Facebook i tre timmar innan det togs bort. Polisen uppgav först att mordet sändes live på Facebook. Men enligt sociala medier-företaget ska det ha rört sig om ett uppladdat videoklipp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Cleveland

Ohio

USA