”Lasermannen” åtalas för mord i Tyskland

NYHETER

Livstidsdömde John Ausonius misstänks för mordet på en 68-årig kvinna i Frankfurt 1992.

Nu väcker åklagare i Tyskland åtal mot Ausonius.

– Det har hittats patronhylsor på brottsplatsen som stämmer överens med den ammunition som säkrats i Sverige, säger Nadja Niesen på åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main till TT.

1 av 4

John Ausonius, känd som Lasermannen, överlämnades i januari till Tyskland som misstänkt i en mordutredning.

Ausonius misstänks ha skjutit ihjäl 68-åriga Blanka Zmigrod i Frankfurt 1992. En vecka före mordet ska han ha anklagat henne för stöld.

I tidigare förhör har Ausonius hävdat sin oskuld.

Enligt ett pressmeddelande väcker åklagare i Tyskland nu åtal mot Ausonius för det misstänkta mordet.

– Åklagaren ansåg att det fanns en tillräcklig bevisning, dels genom vittnen, dels eftersom det hittats patronhylsor på brottsplatsen som stämmer överens med den ammunition som säkrats i Sverige, säger Nadja Niesen på åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main till TT.

Kvinnan sköts i huvudet

Ausonius förnekar brott, men har erkänt att han var i Frankfurt am Main vid tidpunkten för mordet, enligt åklagarmyndigheten i staden. Sedan han lämnades ut från Sverige har han suttit häktad i Tyskland.

Det är oklart när huvudförhandlingen kan inledas, enligt Nadja Niesen.

– Förhoppningsvis i sommar, men det är bara en uppskattning, säger hon till TT.

Blanka Zmigrod sköts i huvudet på nära håll när hon var på väg hem från sitt jobb på en restaurang i Frankfurt. Ausonius hade befunnit sig på restaurangen en vecka före mordet – och då hamnat i en dispyt med 68-åringen som han anklagade för stöld.

Dömdes till livstid

Ausonius spred skräck i Stockholm i början av 1990-talet. Beväpnad med gevär utrustat med lasersikte dödade han en person och skadade tio. I media döptes han till Lasermannen. Offren hade utländsk bakgrund. För dåden dömdes Ausonius 1995 till livstids fängelse.

När frågan om ett utlämnande till Tyskland avhandlades i Södertörns tingsrätt uppgav Ausonius att han var villig att gå med på det – förutsatt att ett eventuellt straff skulle avtjänas i Sverige.

Aftonbladet söker Ausonius advokat Thomas Olsson.

Läs också:

Här är hemliga förhöret med Ausonius om mordet i Tyskland

FAKTA

Lasermannen

Namnet lasermannen kom sig av att John Ausonius till en början använde ett gevär med lasersikte.

Gemensamt för hans offer var att de hade mörkt hår eller mörk hudfärg, vilket ledde till att många levde i skräck för att själva bli skjutna. Samtliga offer sköts i Stockholmsområdet och Uppsala mellan augusti 1991 och januari 1992.

Attentaten ledde till en massiv jakt på gärningsmannen. Polisinsatsen har jämförts med den efter mordet på dåvarande statsministern Olof Palme som mördades 1986.

Efter sex månader greps Ausonius mitt under ett bankrån, sommaren 1992.

Han dömdes senare i hovrätten, mot sitt nekande, till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och åtta rån.