”Lasermannen” åtalas för mord i Tyskland

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Livstidsdömde John Ausonius misstänks för mordet på en 68-årig kvinna i Frankfurt 1992.

Nu väcker åklagare i Tyskland åtal mot Ausonius.

– Det har hittats patronhylsor på brottsplatsen som stämmer överens med den ammunition som säkrats i Sverige, säger Nadja Niesen på åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main till TT.

1 av 4

John Ausonius, känd som Lasermannen, överlämnades i januari till Tyskland som misstänkt i en mordutredning.

Ausonius misstänks ha skjutit ihjäl 68-åriga Blanka Zmigrod i Frankfurt 1992. En vecka före mordet ska han ha anklagat henne för stöld.

I tidigare förhör har Ausonius hävdat sin oskuld.

Enligt ett pressmeddelande väcker åklagare i Tyskland nu åtal mot Ausonius för det misstänkta mordet.

– Åklagaren ansåg att det fanns en tillräcklig bevisning, dels genom vittnen, dels eftersom det hittats patronhylsor på brottsplatsen som stämmer överens med den ammunition som säkrats i Sverige, säger Nadja Niesen på åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main till TT.

Kvinnan sköts i huvudet

Ausonius förnekar brott, men har erkänt att han var i Frankfurt am Main vid tidpunkten för mordet, enligt åklagarmyndigheten i staden. Sedan han lämnades ut från Sverige har han suttit häktad i Tyskland.

Det är oklart när huvudförhandlingen kan inledas, enligt Nadja Niesen.

– Förhoppningsvis i sommar, men det är bara en uppskattning, säger hon till TT.

Blanka Zmigrod sköts i huvudet på nära håll när hon var på väg hem från sitt jobb på en restaurang i Frankfurt. Ausonius hade befunnit sig på restaurangen en vecka före mordet – och då hamnat i en dispyt med 68-åringen som han anklagade för stöld.

Dömdes till livstid

Ausonius spred skräck i Stockholm i början av 1990-talet. Beväpnad med gevär utrustat med lasersikte dödade han en person och skadade tio. I media döptes han till Lasermannen. Offren hade utländsk bakgrund. För dåden dömdes Ausonius 1995 till livstids fängelse.

När frågan om ett utlämnande till Tyskland avhandlades i Södertörns tingsrätt uppgav Ausonius att han var villig att gå med på det – förutsatt att ett eventuellt straff skulle avtjänas i Sverige.

Aftonbladet söker Ausonius advokat Thomas Olsson.

Lasermannen inför rätta för mord i Tyskland 00:39

Läs också:

Här är hemliga förhöret med Ausonius om mordet i Tyskland

ARTIKELN HANDLAR OM