Polisens uppmaning efter brottsvågen: Varna era äldre

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Falska poliser har under en enda dag kontaktat nio Malmökvinnor i åldern 95 till 100 år. I två fall lyckades de med det de föresatt sig – att stjäla från samhällets allra äldsta.

– De arbetar med att luras, det är deras jobb, de lurar äldre människor, säger polisinformatör Nils Norling vid en pressträff i Malmö.

Nu uppmanar polisen till ökad vaksamhet hos äldre som kontaktas. I telefonsamtalen har kvinnorna fått höra att de ska få tillbaka förlorat gods eller att de utsatts för kortbedrägerier eller liknande och att de därför ska få hembesök av polis.

– Vi har sett en ökad trend och från polisens sida ska vi försöka rikta resurser mot detta, säger kommunpolis Tobias Bråhammar.

1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT
Tobias Bråhammar, kommunpolis i Malmö.

Flera gärningsmän

Hittills har ingen gripits och för att lyckas behöver polisen få in tips och vittnesuppgifter från drabbade, anhöriga och grannar.

– Att prata med sina äldre är särskilt viktigt just nu, säger Nils Norling.

Det handlar om flera gärningsmän som kommit hem till kvinnorna och med hjälp av polisemblem försökt få dem att tro att de är riktiga poliser. I vissa fall har gärningsmännen blivit hotfulla när de nekats tillträde till kvinnornas hem.

Be om leg

Äldre som blir kontaktade av personer som uppger sig vara poliser bör be att få se polislegitimation och ringa polisens telefonväxel på 11414 och kontrollera om det stämmer att poliser har ärende till deras adress. Om personer tränger sig in bör man snarast ringa 112, uppmanar Tobias Bråhammar.

Polisen kan inte utesluta att fler blivit drabbade, men på kort tid har det handlat om ett drygt tiotal liknande brott eller brottsförsök.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Limhamn

Bedrägeri

Brott