SMHI varnar för blixthalka – flera olyckor

avNora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är halt på många platser i landet under söndagen.

På riksväg 40 i höjd med Härryda var sex personbilar inblandade i en olycka.

– Det är extremt halt, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

Under söndagsmorgonen gick SMHI ut och varnade för plötslig ishalka i Västra Götalands län, Värmlands län och Jämtlands län.

Senare under dagen utvidgades varningarna till att även innefatta Norrbottens län och Västerbottens län.

Vid 14-tiden på söndagen var sex bilar inblandade i en olycka på riksväg 40 i höjd med Härryda, skriver GP.

Foto: NG Bild/ Niklas Göransson
Nio ambulanser larmades till olyckan i Härryda.

Vägen stängdes av i riktning mot Borås under räddningsarbetet, men öppnades upp igen strax före 15.30. Enligt polisen ska inga personer ha skadats.

Det har varit flera olyckor i Västsverige under dagen.

– Det är extremt halt på sina platser. Man får ta det väldigt försiktigt och iaktta underlaget, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

Voltade av vägen

På E45 norr om värmländska Sunne var tio personer inblandade i en olycka strax före 14.

– Det är en påkörning bakifrån. Ett barn har förts till sjukhus med nacksmärtor, men i övrigt inga rapporterade personskador, säger Mats Öhman vid polisen i Bergslagen.

Under tiden räddningstjänsten jobbade på platsen fick vägen stängas av, men strax före 15 meddelade polisen att man börjat öppna upp trafiken igen.

På riksväg 45 strax norr om Rottneros körde en bil av vägen och voltade därefter. Föraren fördes till sjukhus men det ska inte vara några livshotande skador.

”Väldigt halt”

Sammanlagt har det varit tre olyckor i Värmland under eftermiddagen.

– Man har upplevt att det är väldigt halt på olycksplatserna. Ta det försiktigt på vägarna, framförallt i Värmland, säger Mats Öhman.

Även i Dalarna, mellan Malung och Sälen, voltade en personbil av vägen. Fem personer var inblandade men ingen skadades allvarligt.

Vid 15:45 kolliderade två bilar på Enköpingsvägen vid Stäksön. En person fick följa med till sjukhus för vård och kontroll.

Kan bli halt österut

Även i sydvästra delen av landet kan det vara läge att ta det lugnt i trafiken. Under söndagskvällen väntas nederbörden leta sig österut, vilket kan leda till blixthalka, skriver TT.

Under kvällen väntas temperaturerna bli mildare. Men i de norra delarna av landet spås mer nederbörd under trettondagen, vilket kan göra att SMHI:s klass 1-varningar håller i sig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM