Kroatien

Expremiärminister blir Kroatiens president

Av: 

TT

Zoran Milanovic segrade i presidentvalet i Kroatien på söndagen.
Zoran Milanovic segrade i presidentvalet i Kroatien på söndagen.

NYHETER

Kroatiens sittande president Kolinda Grabar-Kitarovic, som utmanades av socialdemokraten och tidigare premiärministern Zoran Milanovic, förlorade valet.

Presidentposten har mest en ceremoniel funktion, även om presidentvalet ger en antydan om den politiska utvecklingen i Kroatien.

Den 53-årige Milanovic fick drygt 53 procent av rösterna, medan Grabar-Kitarovic fick knappt 47 procent sedan nästan samtliga röster räknats i den andra och avgörande presidentvalsomgången. Uppgiften kommer från landets valkommission.

För detta partiledare

Milanovic ansågs ha en lovande politisk karriär framför sig när han blev Kroatiens premiärminister för en socialdemokratisk regering 2011. Men regeringen misslyckades med att genomföra utlovade reformer och sargades av en svajig ekonomi. Socialdemokraterna SDP förlorade makten 2015. Senare lämnade Milanovic partiledarposten.

Som presidentkandidat lyckades Milanovic få många anhängare i städerna och han gick till val med en slogan om att göra Kroatien till ett "normalt" land med ett självständigt rättsväsende och respekt för minoriteter. Han fick flest röster i den första valomgången i december, där den fristående högerkandidaten, sångaren Miroslav Skoro, slogs ut.

Stor utvandring

Kolinda Grabar-Kitarovic från det konservativa partiet HDZ har riktat in sin valkampanj på bland annat enighet och patriotism.

Runt 3,8 miljoner människor kunde rösta i valet som hålls bara dagar efter att landet tog över ordförandeskapet i EU, men det är osäkert hur många som verkligen röstade i den andra omgången.

Kroatien kämpar bland annat med stor utvandring, korruption och en avmattad ekonomi.

Kolinda Grabar-Kitarovic blev president 2015 och var den första kvinnan i landet som innehade posten.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här försvinner en småstad om året

ÄMNEN I ARTIKELN

Kroatien