EU:s hjälp till Australien hittills begränsad

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
En brandman i arbete nära samhället Tomerong i delstaten New South Wales i Australien.

Australien har fått hjälp av flera andra länder på marken i kampen mot de förödande terrängbränder som i flera månader härjat landet.

Men ännu har EU:s hjälp begränsats till att tillhandahålla satellitbaserade kartor.

– Vi står redo att bistå med hjälp om de ber det men de har inte bett om någon hjälp, säger Balazs Ujvari, talesperson för bland annat humanitärt bistånd och krishantering vid EU-kommissionen, till TT.

Bränderna i Australien startade i september-oktober och pågår fortfarande. 25 personer har bekräftats döda, nödläge har utlysts i flera områden och bränderna är de värsta hittills sett till yta. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att 10,5 miljoner hektar har förstörts, vilket motsvarar en yta större än Island.

Som jämförelse kan nämnas den, utifrån svenska mått mätt, stora skogsbranden i Västmanland 2014. Den slukade cirka 14 000 hektar skog.

"Underlätta markoperationer"

Brandmän från USA har landat i Australien för att stötta i kampen mot bränderna, liksom experter från Kanada. Premiärminister Scott Morrison har tackat USA, Nya Zeeland, Kanada och Singapore för hjälp på marken.

Dessutom har små nationer som Fiji och Vanuatu erbjudit den regionala ekonomiska stormakten Australien hjälp med både materiel, brandbekämpare och pengar, rapporterar BBC.

Balazs Ujvari pekar på att EU mellan den 13 och den 28 november hjälpte Australien att framställa 29 satellitbaserade kartor från unionens forskningscentrum Copernicus climate change service (CCCS).

– Dessa kartor är avsedda att visa det övergripande omfånget och brandområdet. Den informationen har potential att underlätta markoperationer och planering, säger han.

Sverige fick hjälp

Men i övrigt har ingen australisk begäran om hjälp nått Bryssel. På frågan om det kan vara de stora avstånden till Europa som gör att det inte skett svarar Balazs Ujvari:

– Det är en fråga som måste ställas till Australien. Allt jag kan säga är att vi står redo att hjälpa.

Vad Australien kan göra, är att be EU-kommissionen aktivera den så kallade EU civil protection mechanism. En sådan aktiverades exempelvis när Sverige under skogsbränderna sommaren 2018 fick hjälp med sju flygplan, sex helikoptrar, 67 brandbekämpningsfordon på marken samt över 360 brandbekämpare från Danmark, Litauen, Frankrike, Italien, Polen, Portugal och Tyskland.

Utifrån den mekanismen kan unionen svara upp på de behov som det begärande landet har.

– EU-kommissionen kan också bidra till transportkostnaderna, säger Balazs Ujvari.

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM