Cancer

Isolde, 13, är obotligt sjuk – nu vill socialen att hon slutar rida

Mamman: De tycker att hästen är en onödig utgift

Av: 

Sara Milstead

NYHETER

GRÄNNA. Isolde, 13, opererades för en hjärntumör för två år sedan.

Hennes prognos är dålig, men hästen Vallis håller flickans låga uppe.

Nu vill sociala myndigheter att stoet säljs.

– De anser att det är en onödig utgift, säger mamma Jaqueline.

Att ha ett barn som är svårt sjukt är en tung börda. Att ha ett barn som kanske inte kommer att nå vuxen ålder en ofattbar sorg. Det är dock ett ok som mamma Jaqueline, Isolde och tvillingbrodern Wiggo bär på varje dag.

Det hade kunnat räcka med det, cancerdiagnosen och grymheten den för med sig. Men sjukdomarna är långt ifrån de enda bekymren i deras liv.

Efter en uppslitande skilsmässa är ekonomin i fritt fall. Jaqueline är sjukpensionär och ensamstående.

– Vi går back 5 000 kronor varje månad. Jag har sökt om försörjningsstöd, men fått avslag, säger hon.

Problemet: Isoldes häst. Plus pengar som flickan har fått i stipendium från Cancerfonden och från försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Försäkringspengarna betalades ut när Isolde insjuknade i cancer sommaren 2017.

– Socialen tycker att ersättningarna ska räknas in i hushållet. Men det är Isoldes pengar, som hon fått för att kunna göra saker trots sin svåra sjukdom, säger Jaqueline.

Ärftlig cancer

Isolde och mamma Jaqueline lider båda av en ärftlig sjukdom som orsakar tarmcancer. Jaqueline har opererat bort tjocktarmen i förebyggande syfte.

Isolde, däremot, är efter sin behandling för hjärntumören för svag för att opereras. Det betyder att oddsen för ett tillfrisknande är dåliga.

Flickan är väl medveten om hur prognosen ser ut.

– Hon har sagt till mig: ”Men ta mina pengar mamma. Jag kommer ändå att dö, så vad har jag för nytta av dem?”

Vi gör intervjun i stallet utanför orten där de bor. Isolde tar ut fjordingen och leder ut henne på vägen. Den spensliga flickan är så liten att det är svårt att tro att hästen alls ska följa efter henne. Men det gör Vallis. Varsamt följer stoet varje steg Isolde tar.

Ville dö

Mamma torkar tårarna.

– Hon var så deprimerad förut, efter operationen. Du anar inte hur det känns när ens barn vill dö. Nu kan hon gå igen, balansen är bättre, hon rider och galopperar på ängarna. Att någon kan vilja ta det ifrån henne, säger hon.

Socialförvaltningen vänder sig mot att Isolde har förmånen att ha Vallis att åka till. Det trots att hästen bara kostar familjen 400 kronor i månaden. Resten av kostnaderna – liksom själva ägandet – står släktingar för.

– Hästen ska säljas, säger socialen, för det finns andra möjligheter. Rehab kan vara en promenad i skogen eller sjukgymnastik, säger Jaqueline och har svårt att dölja sin ilska.

– Isolde älskar djur. Det är Vallis som får henne att blomma ut, hon behöver det för sin rehabilitering.

Måste åka bil

Det är dock inte bara fjordstoet som sticker i ögonen. Transporten till stallet är också ett problem. Mamma Jaqueline är efter sin operation tvungen att åka bil. Hon lider ofta av tarmläckage och kan inte åka kommunalt.

Men inte heller detta håller sociala myndigheter med om.

Nu är bilen borta, vilket innebär att familjen sitter isolerad hemma. Och Isolde har knappt träffat sin häst de senaste veckorna.

För att få tak över huvudet har Jaqueline varit tvungen att ta en summa från Isoldes konto.

– Soc tycker att Isolde kan leva på sina egna pengar, att hon kan försörja sig själv. Men hon är bara 13 år!

– Hon kommer kanske inte att kunna arbeta. Hon behöver sina pengar själv i framtiden.

Vill kunna köpa julklappar

Just nu hoppas Jaqueline på att dottern ska beviljas vårdbidrag, något som gör att den ekonomiska situationen blir något ljusare. Och att pengarna ska räcka till att köpa julklappar till barnen.

– Men de förstår hur läget ser ut. Wiggo säger ”bry dig inte om presenter mamma, jag vet att vi inte har några pengar. Vi har varandra i stället.”

Aftonbladet har sökt socialförvaltningen i Jönköping för en kommentar.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Få senaste nytt med Nyhetskollen – varje dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer

Hästar

Gränna

Skilsmässa

Socialstyrelsen

Familj

AB Voice