Nordstan

Ordningsvakt la ut bilder på gripna – på Facebook

Av: 

John Granlund

NYHETER

De gripna personerna låg handfängslade på golvet när ordningsvakten filmade och fotograferade dem – och la ut bilderna på Facebook.

Nu åtalas mannen.

– Förfarandet är inte acceptabelt, säger vice chefsåklagare Lena Lithner.

Den 48-årige ordningsvakten hade som arbetsuppgift att patrullera köpcentret Nordstan i Göteborg.

Men vid sidan av tjänsten hos Securitas drev han ett Facebook-konto där han la ut bilder från sitt arbete.

På bilderna i förundersökningen – skärmdumpar från Facebook – syns hur personer ligger handfängslade på marken.

Enligt åtalet har de ”befunnit sig i en mycket utsatt situation” och deras ansikten framgår på flera bilder tydligt.

Vakten la ut bilder på gripna personer.
Vakten la ut bilder på gripna personer.
Den åtalade mannen.

Förnekar brott

Polisen fick upp ögonen för ordningsvakten efter att det kommit in anmälningar mot Facebook-kontot. Enligt vittnen är merparten av bilderna tagna i ett låst vaktutrymme i Nordstan. På somliga av filmerna så ska den aktuella ordningsvakten ha skällt ut och kränkt frihetsberövad personer.

”Efter 30 minuters osammanhängande rabblande tappar till och med den tålmodigaste besinningen”, skrev vakten när han la ut bilder på hemlös frihetsberövad äldre kvinna.

Skärmdump från Facebook.

I polisförhör har ordningsvakten hävdat att Facebookgruppen var stängd men det motsägs bland annat av hans chef som säger till polisen att det var fritt fram att gå in i gruppen.

Han förnekar brott och beskriver själv gruppen som en ”digital dagbok” för att kunna dela vardagen som ordningsvakt med sina kollegor.

– Tänkte inte åt det hållet att det skulle uppfattas som kränkande. Jag har ju frågat folk om det varit okej att lägga upp, säger ordningsvakten.

”Inte tillåtet”

Mannen åtalas nu i Göteborgs tingsrätt för olaga integritetsintrång alternativt brott mot tystnadsplikten. Han åtalas också för brott mot knivlagen efter att ha agerat hotfullt utanför en moské och när polis visiterade honom hittade man en kniv.

– Jag har med mig kniven i överlevnadssyfte om det händer någonting, säger han i förhör. Om jag behöver skära en tråd, öppna förpackningar, diverse grejer, säger mannen i förhör.

Vice chefsåklagare Lena Lithner säger att hon kommer att yrka på ett bötesstraff för mannen men ser allvarligt på brotten han åtalas för.

– Förfarandet är inte acceptabelt och nu ska domstolen pröva det. Min uppfattning är att det inte är tillåtet att agera så som har skett, säger åklagaren.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fullsmockat på bussen till Göteborg – resenären Kristian rasar

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordstan

Brott

Olaga integritetsintrång

Göteborg

Securitas