Mordet på Ndella Jack, 18, i Vällingby

Hotade gänget – timmar senare skjuts Ndella Jack till döds

Av: 

Adam Westin

NYHETER

”Från och med i dag jagar jag dem tills jag dör”, sa 34-åringen om sina forna vänner i ett ljudmeddelande.

Fyra timmar senare öppnas automateld mot hans lägenhet. Men det är Ndella Jack som skjuts till döds av kulorna.

– Allt dras upp igen. Men vi har varandra, säger vännen Fatou Ceesay efter rättegångens första dag.

I dag inleddes rättegången mot männen som misstänks ha skjutit ihjäl 18-åriga Ndella Jack med automatvapen. Kulorna var ämnade för hennes make, som i dag är 34 år.

Rättegången mot männen som misstänks ha skjutit ihjäl 18-åriga Ndella Jack med automatvapen inleddes på måndagen.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Maken har undkommit döden flera gånger. När han leddes in i rättssalen kastade han långa blickar mot sina forna gängkamrater. Så långa att han blev tillsagd av rättens ordförande.

– Du får gärna titta hitåt, sa rådmannen Sofia Jungstedt.

Första rättegångsdagen ägnade åklagare Maria Hävermark åt skjutningen i Råcksta och konflikten som, enligt henne, föranlett mordet och mordförsöket.

De två misstänkta, en 23-årig och en 30-årig man, är tidigare nära vänner till maken. De var ”best men” på hans bröllop med Ndella, som ägde rum i Gambia i mitten av augusti. Där uppstod en konflikt mellan maken och 23-åringen, som slutade med att de mordmisstänkta åkte hem i förtid.

Ndella Jack

Foto: PRIVATBILD

”Nu vet du att det är allvar”

Kvällen den 27 augusti 2019 skulle de forna vännerna mötas på en bar på Södermalm i Stockholm. Enligt åklagaren har maken försökt få tag på ett skjutvapen att ha med sig till mötet, för att skydda sig. Men han lyckas inte, han är ”naken”, som han själv uttrycker det i chattmeddelanden.

Mötet slutar med att någon drar pistol mot maken – som jagas längs Ringvägen på Södermalm i Stockholm.

Efter det urartade mötet skickar han ett röstmeddelande på Whatsapp till en medlem av sitt forna gäng. Han säger att han är besviken på att de inte sköt.

”Vad är det här. Jag har sagt till dig flera gånger, man drar inte upp nåt utan att använda det”, säger han.

Om det varit han själv som haft vapnet hade ingen av de andra kommit därifrån levande, hotar han i samtalet.

”Från och med i dag, jag jagar dom tills jag dör. Nu du vet att det är allvar”.

Drygt fyra timmar senare öppnas automateld mot lägenheten i Råcksta där maken och Ndella Jack befinner sig.

38 skott avlossas från två olika automatvapen, främst mot sovrummet och sängen. Ett täcke hänger för fönstret som en gardin.

Men det är inte maken som ligger i sängen, utan Ndella Jack. Måltavlan befann sig på toaletten. Enligt åtalet träffas Ndella Jack av cirka 19 skott, och hon har inte en chans att överleva.

Coronapandemin påverkar rättegången

På grund av den rådande coronapandemin släpptes bara ett 20-tal åhörare in till förhandlingen i Stockholms tingsrätt. Ndella Jacks föräldrar och syskon deltog över länk.

I säkerhetssalen behövde åhörarna hålla avstånd till varandra, för att undvika eventuell smittspridning. När larmsamtalet till 112 spelades upp hördes spridd gråt från Ndella Jacks vänner och anhöriga.

– Det som var jobbigt med det var att inte kunna trösta varandra, som vi gjort förut. Men vi är en ganska tät familj, vi stöttar varandra väldigt bra. Trots omständigheterna så har vi varandra, säger Fatou Ceesay, en av Ndellas nära vänner.

Hur kändes det att se de misstänkta?

– Jag bryr mig inte så mycket om dem. Vi är här för Ndellas skull.

Åklagare Maria Hävermark säger sig ha utrett om det kan finnas alternativa gärningsmän. Dels om ett rivaliserande kriminellt nätverk varit ute efter att mörda maken, och dels om det funnits ett svartsjukemotiv mot Ndella Jack.

– Vår uppfattning är att vi utrett bort de här personerna. Bevisningen började peka mot det var XX egen gruppering som hade vänt sig mot honom, sa Maria Hävermark under sin sakframställan.

Advokaterna: ”Finns alternativa gärningsmän”

23-åringen och 30-åringen nekar till brott. Deras advokater hävdar att bevisningen är tunn och att åklagaren inte utrett alternativa gärningsmän tillräckligt.

– Jag kommer kunna visa att i form av motivbild, vapenhantering, ljudfiler, sms, bildbevisning – så talar utredningen entydigt på att de starkaste skälen att ge sig på pojkvännen, som var den egentliga måltavlan, finns på annat håll, säger Sargon De Basso, som företräder 30-åringen.

– Det finns alternativa gärningsmän som inte har kontrollerats, menar vi från försvarets sida, säger Ekrem Güngör, som företräder 23-åringen.

På tisdagen fortsätter rättegången med skjutningen i Nacka, som skedde tio dagar efter skjutningen i Råcksta. 23-åringen och en tredje misstänkt står åtalade för bland annat mordförsök.

Ännu en gång undkom maken automatelden. De som träffades var en taxichaufför och en boende i ett intilliggande hus, som förlorade sitt öga.

Rättegången avslutas den 14 maj.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Minnesplats för Ndella Jack som skapades efter mordet

Foto: Stefan Jerrevång
Publisert:

LÄS VIDARE

Mordet på Ndella Jack: Makens närmaste gängvänner åtalade

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Ndella Jack, 18, i Vällingby

Brott

Stockholms tingsrätt

Vällingby

Mord