Coronasmitta på skola – föräldrar informerades inte
Publicerad 2020-04-04
Två anställda på en stor grundskola i Järvaområdet i Stockholm har bekräftats smittade med coronaviruset.
Men föräldrar och elever har inte fått information om att smittan kan finnas på skolan.
– Vi har fått höra att vi inte ska säga något, säger en anställd på skolan som vill vara anonym.
Det var i tisdags som mejlet från skolledningen gick ut till de anställda på en stor grundskola i Järvaområdet, en kommunal skola med 700 elever. Där skriver man att två anställda på skolan har bekräftats smittade med corona och att eventuellt en tredje är smittad. I ett annat mejl skriver man att skolan inte ska lämna ut information om smittläget på skolan eller om enskilda individers hälsotillstånd.
”Vill inte att vi berättar”
En anställd upplever det som att de inte får berätta för föräldrar om smittan på skolan. Flera av dem är kritiska till hur skolledningen hanterar händelsen.
– De vill inte att vi säger något till föräldrar och hänvisar till sekretess. Men när människor eller verksamheter är i fara måste man kunna bryta den, säger en av dem.
Järvaområdet hårt drabbat av corona
Järvaområdet är ett av de områden som drabbats hårt av coronasmitta och har också haft flera dödsfall, något Aftonbladet skrivit om tidigare. Därför är det särskilt allvarligt att inte gå ut med informationen här, menar den anställda.
– Alla våra elever bor i Kista, Rinkeby och Husby och det är redan många personer som dött i corona här. Jag misstänker att elever kan ha smittats. Konsekvensen av att man inte informerar föräldrar är ju att smittan kan fortsätta spridas.
Borde stänga skolan
Den anställda tycker att skolan borde informera elever och föräldrar och stänga skolan för sanering.
Även föräldrar med barn på skolan är kritiska till att de inte fått information om de två anställda.
– Skolan borde definitivt berätta för oss, tycker jag. Min mamma tillhör en riskgrupp så jag vill verkligen veta om det finns bekräftad smitta på skolan, säger föräldern.
Kommer att informera
Skolans rektor – som själv är hemma med feber – bekräftar för Aftonbladet att två i personalen har testat positivt för coronaviruset. Han säger att skolan följt Stockholms stads policy när man valt att inte gå ut med information till vårdnadshavare.
Men en sådan strikt policy finns inte. Och efter att Aftonbladet pratar med honom lite senare har han ändrat sig.
– Det här är uppenbarligen inte helt tydligt. Jag har sett nu att jag är tillåten att göra det och under fredagen kommer informationen att gå ut till vårdnadshavare via veckobreven, säger han till Aftonbladet under torsdagen.
Men har du förståelse för att föräldrar vill veta ifall det finns bekräftade fall på skolan?
– Absolut, jag har förståelse för det. Men det är samtidigt så att föräldrar kommer vilja veta vilka de är, om de är lärare och om de har haft deras barns klass. Och jag inte kan säga vilka det gäller enligt patientsekretessen så informationen kan också oroa mer än den lugnar.
En del har upplevt det som att de förbjudits att prata med föräldrar.
– Det är ett missförstånd, det kan man inte göra, säger han.
En del andra skolor med bekräftade coronafall, som Campus Manilla, har valt att stänga under en vecka. Det är inte aktuellt i det här fallet, förklarar rektorn. Ett beslut om stängning fattas av Region Stockholms smittskyddsläkare i samråd med grundskoledirektör. Det är regionens smittskydd som ansvarar för smittspårning.
– De två coronasjuka är hemma sedan drygt två veckor tillbaka, det är inte en stor smittrisk.
Stänga skolan skadar mer
Och en stängning riskerar att göra mer skada än nytta, menar han.
– När friskolorna här stängde en tid för några veckor sedan började eleverna hänga i centrum, då riskerar det ju att bli jättestor smittspridning. Att plugga hemifrån en vecka funkar inte heller för alla här eftersom många är trångbodda, säger han.
PODD Så kommer corona påverka svensk politik
I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.