Så vill Jan Johansen hylla vården

Uppsalaartisten Jan Johansen vill hylla vården med en exklusiv spelning.
Uppsalaartisten Jan Johansen vill hylla vården med en exklusiv spelning.

Nyligen genomförde Jan Johansen en bejublad comeback i Melodifestivalen med kort varsel. Nu planerar Uppsalaartisten för en exklusiv konsert – på nätet.

– Alla påverkas av det här coronaviruset, och det hade varit kul att hitta på något annorlunda i dessa tider, säger Jan Johansen.

Bandyfinalen kommer att spelas utan publik, hockeysäsongen är avslutad och alla evenemang med fler än 500 åskådare är förbjudna efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Nu funderar Jan Johansen, som bor i Uppsala sedan några år tillbaka, på att genomföra en exklusiv konsert som är tänkt att sändas på nätet.

– Vi har börjat diskutera om det skulle vara möjligt med en konsert online, och det hade varit kul om vi kunde hålla till här i Uppsala, säger Jan Johansen som för bara en knapp månad sedan gjorde comeback i Melodifestivalen efter att Thorsten Flinck diskvalificerats.

– Jag fick frågan från SVT när jag satt i bilen på väg från deltävlingen i Linköping, och jag valde att tacka ja för att hålla G:sons låt kvar i tävlingen.

Har du pratat något med Thomas Flinck efter Melodifestivalen avlutats?
Nej jag har inte pratat med honom. Jag har bara träffat honom någon gång på 90 talet, och jag kan väl inte säga att vi känner varandra. Det var många som undrade om jag skulle spela in låten, men jag hade aldrig några planer på det, säger Jan Johnsen och fortsätter.

– Låten är Thorstens, och den passar honom bättre. Han har sitt uttryck och det skiljer sig lite från mitt. Men jag hoppas att han inte påverkas allt för mycket av det här med coronaviruset.

Har du påverkas själv av inställda spelningar?
– Det har såklart blivit några avbokningar under våren, det är lite lugnare än vanligt. Men sommaren är betydligt bättre, då får vi hoppas att det värsta har dragit över och vi kan återgå till ett mer normalt liv igen.

– Det finns de som drabbas betydligt hårdare än mig av det här. Men det är skarpt läge just nu. Vi får se hur det blir med sommaren och planerna på en turné runt om i Sverige.

Jan Johansen framför "Miraklernas tid" sedan originalartisten Thorsten Flinck blivit diskad.
Jan Johansen framför "Miraklernas tid" sedan originalartisten Thorsten Flinck blivit diskad.

Inte rädd att bli sjuk själv

Under 2015 fick Jan Johansen beskedet att han hade drabbats av cancer, men trots det är han inte rädd att bli smittad av coronaviruset.

– Jag tror alla förr eller senare kommer att få det, och jag är inte rädd. Jag får säkert lite ont i kroppen, hosta och feber, men inte mer än så. Cancern är jag frisk från sedan tidigare, så det ska inte påverka mig än någon annan frisk person.

Vad hade det inneburit för dig att få genomföra en konsert online?
– Det skulle vara roligt att göra det här, och roligt att se vilka andra som vill vara med. Att ge av sin tid är det finaste man kan göra, och göra något positivt för andra, till exempel för all sjukvårdspersonal som jobbar extremt mycket just nu. Jag hoppas dock att få lite stöd att genomföra det här.

Vad gör du annars nu när det inte är några spelningar?
– Jag sitter och skriver en del på lite nya låtar, bland annat, och planerar lite inför framtida spelningar.

Hur ser du på att vara med i Melodifestivalen igen?
– Vi får se, det är inte omöjligt. Jag träffade en hel del bra människor och låtskrivare. Jag fick mycket frågor om jag skulle vara med nästa år i samband med årets tävlingar, men det hänger lite på vad det dyker upp för låtar också.

Jan Johansen i samband med genrepet inför årets deltävling av Melodifestivalen i Göteborg.
Jan Johansen i samband med genrepet inför årets deltävling av Melodifestivalen i Göteborg.

Förbereder en jubileumskonsert

Till hösten ska också Jan Johansen fira sina 30 första år på scenen, och just nu är planerna inför jubileumskonserten i full gång.

– Jag kan inte avslöja så mycket ännu, men det kommer att bli en jubileumskonsert på Vasateatern i Stockholm till hösten.

Kommer Uppsalaborna att få se mer av dig också?
– Det finns inga planer ännu, men det kan ändra sig. Jag gillar att uppträda i Uppsala, och det känns så klart extra roligt när jag bor här.

Publisert: