Publicerad:

Skulle bara dricka vatten – brände ner 10 000 kvm skog

Publicerad:
Elden spred sig in på ett område med 40 000 kvadratmeter skog.
Foto: Polisen.
Elden spred sig in på ett område med 40 000 kvadratmeter skog.

Vad som bara skulle vara en stillsam städdag i skogen slutade i total katastrof för en man i Uppland.

Den söndagsmorgonen i april förra året blev polissak efter att hans rishögseldar tog sig och spreds för vinden in i skogen.

Nu står han åtalad för allmänfarlig vårdslöshet. Allt för ett glas vatten.

Mannen som är i 70-årsåldern hade varit uppe sen tidig morgon för att städa upp efter ett röjningsarbete han låtit utföra på sin mark. Sen femtiden hade han samlat ihop tre högar med kvarlämnat ris och trädtoppar. Trots att kommunen hade gått ut med en avrådan om eldning så rådde inget förbud från Länsstyrelsen och 70-åringen bestämde sig för att elda upp skräpet han fått ihop.

Efter att ha arbetat med att få ihop högarna och få fyr på dem gjorde sig törsten påmind. 70-åringen säger i förhör med polisen att han bestämde sig för att lämna eldarna, cykla hem en snabbis och dricka ett glas vatten. Men under cykelturen och vattenpausen skulle vinden tillta och elden sprida sig in i skogen.

Foto: Polisen.
Det var 32 grader varmt i luften när mannen eldade.

Hus i farozonen

När mannen var tillbaka var katastrofen ett faktum. Elden hade spridit sig in på ett intilliggande skogsparti och meterhöga lågor slog nu upp på ett område om 10 000 kvadratmeter. De fyra vattenhinkar som 70-åringen haft med sig räckte inte långt och grannar som börjat flocka sig fick kalla på hjälp. Tre brandstyrkor kom till platsen och fick kontroll på elden.

I Brandförsvarets utredning står det att om elden inte kommit under kontroll så snabbt så vore det sannolikt att bostadshus, flera skogspartier och en kraftstation hade brunnit ner. 70-åringen erkänner hur det hela gått till men förnekar brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN